Platform Oorspronkelijke Rechten Inheemsen verwerpt intriges
29 Feb, 16:53
foto


Het Platform Oorspronkelijke Rechten Inheemsen onderschrijft de principes en uitgangspunten waarop het traditioneel gezag gedurende eeuwen steunt, ondersteunt en respecteert per definitie de wijze waarop het Inheems gezag intern binnen de gemeenschappen tot stand komt en verdedigt die intern zowel extern en overal waar nodig.

De traditionele wijze van keuze van het Inheems gezag is op generlei wijze en onder geen beding vatbaar c.q. onderhevig aan inmenging c.q. beïnvloeding van buitenaf, inclusief regering of andere instanties van de overheid of politieke organisaties.

Het Platform Oorspronkelijke Rechten Inheemsen draagt kennis van en erkent ongeconditioneerd de keuze en benoeming op geëigende traditionele wijze van Sergio Sabajo tot Kapitein van het dorp Powakka in het district Para. Het Platform Oorspronkelijke Rechten Inheemsen is op de hoogte van intriges door hoge functionarissen uit de overheid die de rust, stabiliteit en eenheid binnen de gemeenschap van Powakka ernstig verstoren, het aangewezen gezag ondermijnen en verdeeldheid zaaien, gedreven door politiek eigenbelang.

Het Platform Oorspronkelijke Rechten Inheemsen staat onwrikbaar achter de bescherming van de traditionele rechten, de rust, eenheid en stabiliteit binnen het dorp Powakka en verwerpt met klem de intriges van hoge functionarissen uit de overheid die geleid hebben tot de huidige situatie in Powakka.

Het Platform Oorspronkelijke Rechten Inheemsen benadrukt dat het gekozen traditioneel gezag met de hoogste mate van respect en eerbied moet worden behandeld, zonder enige vorm van inmenging van derden die afbreuk doen aan de integriteit van dit gezag.

Het Platform Oorspronkelijke Rechten Inheemsen is op de hoogte van herhaaldelijke beloftes door de president van Suriname om de intriges te stoppen of te doen stoppen, maar is ook op de hoogte van het uitblijven van die noodzakelijke maatregelen, terwijl de spanningen en problemen zich snel uitbreiden en onheilspellend opstapelen. Het is deze enge situatie, gecreëerd door provocateurs en intriganten die geleid hebben tot het opwerpen van barricades, opdat regering en President verdere aarzelingen achterwege laten, zodat de barricades worden opgeruimd en de rust duurzaam terugkeert te Powakka.

Het opwerpen van barricades is geen keuze geweest van de gemeenschap van Powakka. De Inheemse gemeenschap werd daartoe gedwongen. Krachten binnen de overheid zijn debet aan de redenen van de barricades, terwijl nalatigheid en getalm de ontstane problemen niet oplost.

Het Platform Oorspronkelijke Rechten Inheemsen roept alle individuen en instanties op om zich te onthouden van elke vorm van inmenging in beslissingen die voortkomen uit het traditioneel gezag van Powakka. Het Platform Oorspronkelijke Rechten Inheemsen verwerpt met kracht iedere vorm van intrige, provocatie en het aanzetten van individuen binnen de gemeenschap tot daden die de eenheid, rust en stabiliteit binnen de gemeenschap aantasten.

Het Platform Oorspronkelijke Rechten Inheemsen dringt krachtig bij de president van de Republiek Suriname aan de maatregelen te nemen tot een snelle, vreedzame en respectvolle oplossing van dit actueel probleem.

Het Platform Oorspronkelijke Rechten Inheemsen verbindt zich tot het ondersteunen van het traditioneel gezag in Suriname en in het bijzonder te Powakka en zal alle passende stappen ondernemen die ervoor zullen zorgen dat de rechten en waardigheid van dit gezag worden gerespecteerd.

Het Platform Oorspronkelijke Rechten Inheemsen roept alle betrokkenen bij het probleem, zowel individuen van Powakka als daarbuiten, provocateurs op ieder niveau, regeringsfunctionarissen en politieke ambtsdragers op om zich verder te onthouden van welke actie dan ook die de probleem kunnen doen continueren.

 Platform Oorspronkelijke Rechten Inheemsen
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April