Bestuur AdeKUS zal in overleg treden met VWPU
29 Feb, 12:38
foto


Het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) is van plan om op zeer korte termijn in overleg te treden met de Vakvereniging Wetenschappelijk Personeel van de Universiteit (VWPU). De voorzitter van het bestuur, Shanti Venetiaan deelt mee dat gezamenlijk zal worden nagegaan hoe uit deze impasse kunnen te komen. Het bestuur is bereid om samen met de VWPU tot een oplossing te komen, vooral vanwege het belang van de studenten. Het wetenschappelijk personeel is in beraad.

De VWPU heeft in december vorig jaar een wensenpakket ingediend bij het bestuur dat betrekking heeft op het werkjaar 2023. In de resterende twee weken van 2023 waarin de universiteit nog geopend zou zijn, was er -gelet op de eindejaarsdrukte- geen ruimte meer om met onderhandelingen hierover te starten. Verder zijn er in het wensenpakket nieuwe items opgebracht waarmee geen rekening was gehouden bij het opstellen van de begroting voor 2023, stelt Venetiaan.

Opgemerkt wordt dat het bestuur zich ervan bewust dat de medewerkers uitdagende tijden doormaken en dat de kosten van levensonderhoud substantieel gestegen zijn. Echter beschikt een van subsidie afhankelijk instituut als de AdeKUS niet zelf over de middelen om volledig tegemoet te komen aan de wensen van de medewerkers. Aan het bestuur van de VWPU is daarom voorgehouden om voor 2023 akkoord te gaan met een afkoop die uit eigen middelen van de AdeKUS betaald zou kunnen worden.

Het door de AdeKUS aangeboden bedrag is door de VWPU afgewezen. Wat gevraagd wordt, is meer dan 50 maal het aangeboden bedrag. Het VWPU-bestuur heeft er toen voor gekozen om zijn wensen voor te leggen aan de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc). Tijdens een onderhoud van het universiteitsbestuur met de directeur Hoger Onderwijs, is meegedeeld dat het Minowc geen mogelijkheid meer ziet om middelen vrij te maken voor 2023. Dit heeft zij in een schrijven vastgelegd. 

Voorts is in hetzelfde schrijven de leiding aangeraden om het bedrag dat uit eigen middelen van de AdeKUS haalbaar is, aan de leden van de VWPU uit te betalen en de dialoog op te starten voor het werkjaar 2024. Van deze brief heeft de voorzitter van het VWPU-bestuur een kopie ontvangen.

In navolging van deze brief is er op 26 februari een onderhoud geweest met het bestuur van de VWPU. Het aanbod voor afkoop van de arbeidsvoorwaardenregeling 2023 is voorgelegd en het voorstel tot onderhandeling over 2024 is gedaan. Dit bod is door het bestuur van de VWPU meegenomen naar de algemene ledenvergadering. Dezelfde middag is schriftelijk aan het bestuur van AdeKUS meegedeeld dat de VWPU in beraad is, wat inhoudt dat vanaf 27 februari tot en met 4 maart geen colleges zullen worden verzorgd en ook geen tentamens worden afgenomen.

Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April