Presidenten Suriname, Guyana en Brazilië over toekomstvisie
29 Feb, 06:44
foto
President Chan Santokhi voert het woord tijdens het overleg met zijn collega's van Brazilië en Guyana. De drie landen hebben hun toekomstvisie gedeeld over gezamenlijk optreden.


De presidenten van Suriname, Brazilië en Guyana hebben een agenda opgesteld om verschillende samenwerkingsgebieden te versterken en te intensiveren. De staatshoofden Chan Santokhi, Luiz Inácio Lula da Silva van Brazilië en Irfaan Ali van Guyana hebben de voortgang van de strategische samenwerking besproken. Twee jaar geleden hadden de buurlanden intensieve trilaterale besprekingen gehouden in Paramaribo. Aan de marge van de 46e Caricomleiders summit spraken de drie staatshoofden met elkaar.

Er is voornamelijk gediscussieerd over de meerwaarde van goede infrastructuur. De Braziliaanse regering heeft een plan gepresenteerd waarin zij miljardeninvesteringen inzet om de infrastructuur in het land en aan de grensgebieden met Suriname en Guyana te verbeteren. De landen hebben de intentie uitgesproken gezamenlijk hun grensgebieden te ontwikkelen, niet alleen op het gebied van infrastructuur, maar ook op andere essentiële investeringsgebieden die de productie en economieën van de drie landen moeten stimuleren.

De staatshoofden hebben ook gekeken naar hun financiële mogelijkheden en faciliteiten. Er is breedvoerig gesproken over de export van voedsel, met name vlees, en het gebruik van havens in Suriname en Guyana. Deze havens liggen dichter bij het noordelijke deel van Brazilië, met name São Paulo en Rio de Janeiro. Er is eveneens van gedachten gewisseld over energieopwekking en het delen van goedkope energie om nieuwe industrieën te ontwikkelen langs de grensstrook tussen Suriname, Guyana en Brazilië. De olie- en gassector waren ook onderwerp van bespreking, gezien hun belang voor de landen op het gebied van energievoorziening en energieveiligheid in de regio.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking laat via de Communicatiedienst Suriname weten dat dit een zeer belangrijke ontwikkeling is voor de toekomst om duurzame ontwikkeling in de betrokken gebieden te stimuleren. Hij onderstreept dat dit voor Suriname veel werkgelegenheid, economische ontwikkeling en productiestimulering zal betekenen, wat uiteraard voldoende inkomsten moet genereren. De drie regeringsleiders hebben afgesproken dat er in de komende maanden meerdere overlegmomenten zullen plaatsvinden om de specifieke ideeën verder uit te werken.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April