Venezuela: Meer dan twintig data voor presidentsverkiezingen
29 Feb, 08:42
foto
De voorzitter van De Nationale Assemblee van Venezuela, Jorge Rodriguez, toont het getekende document waarin verschillende data voor de presidentsverkiezingen zijn voorgesteld en die zullen worden aangeboden aan de Nationale Kiesraad. (Foto: AP)


De Venezolaanse regering, haar bondgenoten en andere groepen hebben woensdag een voorstel aangekondigd over wanneer de presidentsverkiezingen van dit jaar moeten worden gehouden, waarbij meer dan twintig mogelijke data worden voorgesteld, variërend van de laatste week van maart tot begin december.

Het voorstel zal de komende dagen worden voorgelegd aan de Nationale Kiesraad die loyaal is aan de Venezolaanse regeringspartij. De leden van de kiesraad zullen de datum kiezen. Als ze een datum vóór 1 juli zouden kiezen, zou de regering een overeenkomst schenden die ze in oktober had ondertekend met een fractie van de oppositie die opriep om de stemming in de tweede helft van het jaar te laten plaatsvinden.

Het document, dat in de loop van februari werd opgesteld, maakt geen melding van mogelijke acties met betrekking tot de deelname van kandidaten die de regering heeft verboden zich kandidaat te stellen, waaronder de sterkste tegenstander van president Nicolás Maduro dit jaar, Maria Corina Machado. Machado won vorig jaar de voorverkiezingen die werden gehouden door de oppositiefractie die bekend staat als het Unitary Platform en werd gesteund door de Verenigde Staten.

Het ontwerpdocument roept ook op tot het uitbreiden van uitnodigingen voor 'technische missies' van nationale en internationale verkiezingswaarnemers, zolang ze 'strikt respect voor de grondwet, de wet en toepasselijke wettelijke normen naleven'. Er wordt ook melding gemaakt van een voorstel om "een financiële steunregeling" in te stellen voor politieke partijen en kandidaten.

De laatste twee punten zijn opgenomen in een overeenkomst die in oktober op het Caribische eiland Barbados werd ondertekend, maar het voorstel vermeldt niet welke verkiezingswaarnemers zullen worden uitgenodigd en geeft ook geen uitleg over het financieringssysteem.

Het Unitaire Platform nam niet deel aan een van de bijeenkomsten om het voorstel te schrijven in de Nationale Vergadering, die werden bijgewoond door vertegenwoordigers van de regering en verschillende politieke, sociale en religieuze organisaties.

Het platform had vorige week echter wel een ontmoeting met de vertegenwoordigers van Maduro met wie het sinds 2021 onder leiding van Noorse diplomaten onderhandelt.

Gerardo Blyde, hoofdonderhandelaar van het platform, vertelde vorige week aan verslaggevers dat zijn fractie zijn onderhandelingspartner, de leider van de Nationale Vergadering, Jorge Rodríguez, en Noorse diplomaten twee documenten presenteerden, waarin meerdere schendingen van het Barbados-verdrag en repressieve daden werden opgesomd.

Machado zei maandag dat ze niet was uitgenodigd om deel te nemen aan bijeenkomsten die tot de overeenkomst hebben geleid.

Rodriguez vertelde verslaggevers woensdag dat het voorstel 27 mogelijke data omvat. Het document, dat volgens hem al vrijdag aan de Nationale Kiesraad zal worden gepresenteerd, dringt er bij de verkiezingsautoriteiten op aan om uiterlijk 31 maart een datum bekend te maken.

Onder de Barbados-deal kwamen Maduro en de oppositie overeen om te werken aan de basisvoorwaarden voor eerlijke verkiezingen, de verkiezing in de tweede helft van 2024 te houden, verkiezingswaarnemers uit te nodigen en een proces te creëren waarin aspirant-presidentskandidaten in beroep kunnen gaan tegen een verbod om hen ervan te weerhouden zich kandidaat te stellen. De overeenkomst leverde de regering van Maduro enige verlichting van de sancties op in de olie-, gas- en mijnbouwsector.

Maar de Amerikaanse regering trok in januari een deel van de sanctieverlichting in, nadat het hoogste gerechtshof van het Zuid-Amerikaanse land de presidentskandidatuur van Machado had geblokkeerd.

"Naar mijn mening is deze overeenkomst een uitbreiding van de overeenkomst van Barbados en vervangt deze", zei Rodríguez. "Met andere woorden: de overeenkomst van Barbados is een onderdeel van deze overeenkomst die veel breder en veel groter is."
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April