Pensioenraad wil betere pensioengrondslag
28 Feb, 22:36
foto
De Pensioenraad Suriname tijdens een openbare vergadering. Aan het woord is voorzitter Marius Karioredjo. Hij vindt dat de wet moet worden aangepast. (Foto: CDS)


De Pensioenraad vindt het noodzakelijk dat de Wet Algemeen Pensioen 2014 wordt aangepast om het sociaal zekerheidsrecht beter te laten functioneren en te zorgen voor een verbeterd verloop van de pensioenuitkeringen. Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) heeft het minimumuurloon vastgesteld op SRD 35, waarbij stappen worden ondernomen om dit verder aan te passen. De voorzitter van de Pensioenraad Suriname, Marius Karioredjo, wijst erop dat de pensioenuitkeringen hierbij achterblijven.

De Pensioenraad Suriname heeft voorstellen gedaan ter versterking van het sociaal zekerheidstelsel, meldt de Communicatiedienst Suriname. Er is onlangs een openbare vergadering gehouden, waar cruciale voorstellen werden gepresenteerd. Karioredjo benadrukt dat de Wet Algemeen Pensioen 2014 een integraal onderdeel vormt van het sociale zekerheidsstelsel, dat essentieel is voor het inkomenswelzijn van gepensioneerden. Sociale zekerheid wordt als een fundamenteel recht beschouwd, zoals vastgelegd in het Internationaal Verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten, dat Suriname op 28 december 1976 heeft geratificeerd.

De focus van de openbare vergadering lag op de wijziging van de pensioengrondslag, waarbij uitgebreid werd gesproken over de minimale uitkering, premiebijdrage en automatische indexering. Diverse belanghebbenden waren aanwezig bij de vergadering op 24 februari. Karioredjo benadrukt de noodzaak om een model te vinden waarbij de wijziging van het minimumloon ook leidt tot een verhoging van de pensioenuitkering, en pleit voor een update van de wet.


Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April