Bezwaarschrift tegen verhoging transactiekosten B-Nets
28 Feb, 20:38
foto


Aan: B-Nets en de Surinaamse Bankiers Vereniging

Betreft: Bezwaar tegen verhoging transactiekosten per 1 maart 2024

Geachte B-Nets en Surinaamse Bankiers Vereniging,

Met grote bezorgdheid heb ik via de (sociale) media kennisgenomen van de geplande verhoging van de transactiekosten bij B-Nets per 1 maart 2024. Hierbij wil ik mijn bezwaar tegen deze beslissing kenbaar maken om de volgende redenen:

1. Gebrek aan transparantie en participatie:
De beslissing om de transactiekosten te verhogen is eenzijdig genomen zonder enige vorm van participatie van actoren of stakeholders. Dit is onacceptabel en getuigt van een gebrek aan respect voor de belangen van de klant.

2. Onrechtvaardige tariefstructuur:
De verhoging van SRD 10 per transactie is onrechtvaardig. Dit vanwege limieten zijn klanten genoodzaakt om meerdere transacties te doen om bijvoorbeeld een bedrag van SRD 5.000 te pinnen, maar betalen voor elke transactie de kosten. Dit systeem is onrechtvaardig en heeft naar mijn mening de trekken van uitbuiting.

3. Beperkte keuzevrijheid:
De samenleving ervaart thans beperkte keuzevrijheid doordat vele banken hun ATMs hebben laten vervangen door B-Nets cashpoints. Het effect hiervan is een verkapte dwangmonopolie. Klanten zijn hierdoor geconfronteerd met een soort verplichte keuze voor B-Nets, zeker gezien de al te vaak voorkomende storingen.

4. Betalen met de pinpas:
Betalen met de pinpas is helaas niet overal mogelijk in Suriname. Kan er in naam van het willen ontmoedigen van cashtransacties vrijwillig verhogingen worden doorgevoerd ten koste van de klant?

5. Onvoldoende transparantie over kosten:
Er is geen duidelijke informatie beschikbaar over de kostenstructuur van B-Nets. De gepresenteerde argumenten voor de verhoging, zoals het US$-component, missen transparantie en worden niet ondersteund door concrete cijfers.

6. De US$-component:
De geplande verhoging komt op een moment dat de koers van de US-dollar juist dalende is. Dit maakt de verhoging discutabel en onacceptabel.

7.Redelijke termijn:
De mededeling is gekomen op 27 februari 2024 en de implementatie is op 1 maart 2024. Is hier sprake van een redelijke termijn?

8. Willekeur bij prijsbepaling:
Welke zekerheid heeft de klant dat er niet op korte termijn wederom een prijsaanpassing wordt doorgevoerd?

9. Overlevering aan een tussenpersoon:
Herinnering: Bankinstellingen zijn afhankelijk van de cliënt. Zonder de cliënt heeft de bank geen bestaansmogelijkheid. De bank behoort ervoor te zorgen dat klanten zonder problemen over hun geld moeten kunnen beschikken. Het afstoten van deze verantwoordelijkheid en het overleveren aan een tussenpersoon die alle vrijheid krijgt haar kosten te verhalen op de klant die uw bedrijf staande houdt, is meer dan disrespectvol.

Conclusie:
De geplande verhoging van de transactiekosten bij B-Nets is onrechtvaardig, ondoorzichtig en ongewenst. B-Nets en Surinaamse Bankiers Vereniging, ik verzoek u dan ook om deze beslissing te heroverwegen ten einde de juridische stappen te vermijden.

Met vriendelijke groet,
Resida Rashly

Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April