Opschonen Saramaccakanaal zal waterprobleem oplossen
28 Feb, 00:00
foto
Het naambord voor het opschonen van het 25 kilometer lange Saramaccakanaal is dinsdag officieel onthuld te Uitkijk in het district Saramacca. (Foto's: René Gompers)


Wanneer het volledig opschonen van het Saramaccakanaal is afgerond, zullen Paramaribo, Wanica en Saramacca minder of helemaal niet meer onderwater lopen. Behalve de afwatering worden ook de sluizen en de ophaalbrug te Uitkijk aangepakt zodat varen vanaf de Suriname- tot en met de Saramaccarivier weer mogelijk wordt.  (Zwaar) transport via deze waterweg zal weer kunnen plaatsvinden. Ook toerisme of gewoon varen voor plezier krijgt een nieuwe kans.

Het kanaal dat de Suriname- en de Saramaccarivier met elkaar verbindt, is bijna 25 kilometer lang. Door de jaren heen is de waterweg dichtbegroeid en onbegaanbaar geworden. Daardoor heeft het zijn oorspronkelijke functie verloren: opvang van overtollig water, waterverkeer voor personen en goederen en aanvoer van zoetwater voor de landbouw. Het besluit om het kanaal te herstellen komt na 60 jaar. De US$ 35 miljoen voor het project wordt door de Wereldbank gefinancierd.

Een deel van het kanaal bij Uitkijk is al opgeschoond.

Het werk dat in 6 maanden opgeleverd moet worden, houdt naast het weer begaanbaar maken van de waterweg -verwijderen van de begroeiing, bomen, gezonken boten, banden, fietsen, egaal maken van de bodem-  ook in dat de (dijken langs/op) oevers verstevigd of hersteld worden, de kanalen die uitmonden op deze waterweg ook opgeschoond worden en de sluizen in Paramaribo en Saramacca, te Uitkijk worden aangepakt. Er wordt al ruim een maand gewerkt aan het project. Begonnen is in Uitkijk te Saramacca vanaf de ophaalbrug. De ophaalbrug en de sluis functioneren nog redelijk goed en worden in een later stadium aangepakt.

De ophaalbrug functioneert nog goed.

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken en zijn team zijn dinsdag naar Uitkijk geweest om de vorderingen te zien en een bord te onthullen. Tijdens de toespraken is benadrukt hoe belangrijk de ontwatering is voor Paramaribo, Wanica en Saramacca. Woonwijken, landbouwgebieden en bedrijven aan beide kanten van het kanaal zijn hier afhankelijk van. Gepleit is dat hout weer via de waterweg wordt getransporteerd om de wegen te besparen. Nurmohamed geeft aan dat het opschonen van een kanaal slechts een eerste fase is. De regering wil meer waterproblemen via het  Saramaccakanaal oplossen. Daar is een tweede lening voor nodig.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April