Lichaam Alexei Navalny na acht dagen teruggegeven aan moeder
26 Feb, 08:50
foto
Alexei Navalny stierf op 16 februari in een Russische gevangenis binnen de poolcirkel. (Foto: Reuters)


Het lichaam van de leidende Russische oppositiefiguur Alexei Navalny is teruggegeven aan zijn moeder, zegt zijn woordvoerster. In een bericht op X bedankte Kira Yarmysh iedereen die had geëist dat de autoriteiten zijn stoffelijk overschot zouden overhandigen. "De begrafenis moet nog plaatsvinden", schreef ze.

Navalny's moeder Ljudmila had naar verluidt te horen gekregen dat ze akkoord moest gaan met een "geheime" begrafenis. Als ze weigerde, zou hij begraven worden in de gevangeniskolonie waar hij stierf.

Ze heeft de afgelopen week doorgebracht in de stad dicht bij de gevangenis waar hij stierf, in een poging eerst de locatie van zijn lichaam te bevestigen en vervolgens te eisen dat het aan haar werd teruggegeven.

Nadat ze een overlijdensakte had ondertekend waarin stond dat hij een natuurlijke dood was gestorven, kreeg ze drie uur de tijd om in te stemmen met een 'geheime' begrafenis voor haar zoon. Als ze het er niet mee eens was, zou hij begraven worden op het terrein van de gevangenis waar hij stierf, werd aan zijn moeder medegedeeld, zei Yarmysh.

Ljudmila had echter blijkbaar geweigerd met de autoriteiten te onderhandelen.

Yarmysh zei dat de begrafenisplannen nog steeds niet duidelijk waren. "We weten niet of de autoriteiten zich zullen bemoeien met de uitvoering ervan op de manier die de familie wil en zoals Alexei verdient", zei ze.

Eerder op zaterdag beschuldigde de weduwe van Navalny, Yulia Navalnaya, Vladimir Putin ervan het lichaam van haar overleden echtgenoot 'gegijzeld' te houden en eiste de vrijlating ervan zonder voorwaarden. "Geef ons het lichaam van mijn man", eiste ze in een videotoespraak.

"Je hebt hem levend gemarteld, en nu blijf je hem dood martelen. Je bespot de stoffelijke resten van de doden."

Navalnaya beschuldigde de Russische president er opnieuw van achter de dood van haar echtgenoot te zitten.

Het Kremlin heeft de beschuldigingen ontkend en noemt de westerse reactie op de dood 'hysterisch'.

Navalny stierf op 16 februari in een Russische gevangenis binnen de poolcirkel.

Details over wat er met hem is gebeurd, blijven schaars. Zijn team heeft veiligheidsagenten € 20.000 aangeboden als beloning en hulp bij het verlaten van Rusland in ruil voor informatie over zijn dood in de gevangenis.

Jarenlang was hij de meest spraakmakende criticus van de Russische leider.

In augustus 2020 werd Navalny vergiftigd met behulp van het zenuwgas Novichok door een team van potentiële huurmoordenaars van de Russische geheime diensten.

Hij werd per luchtbrug naar Duitsland overgebracht en herstelde daar voordat hij in januari 2021 terugkeerde naar Rusland, waar hij gevangen werd gezet.

Pogingen om zijn dood te herdenken stuitten op een hardhandige reactie van de Russische autoriteiten, waarbij geïmproviseerde monumenten werden ontruimd en honderden werden gearresteerd.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April