Agrofest 2024 Barbados biedt unieke kansen voor agro-ondernemers
23 Feb, 22:36
foto
Suriname doet met 25 bedrijven mee aan de Agrofest 2024 in Barbados. Gemikt wordt op meer afzet van groenten en fruit. (Foto's: LVV)


Suriname, Cuba, Guyana en Brazilië participeren aan de Agrofest 2024, die vrijdag in Queens Park in Barbados is geopend. De Barbadiaanse minister van Landbouw, Indar Weir, opende de tentoonstelling. "Na de Covid-pandemie in 2019 moest Barbados weer groeien. Het ging moeizaam, maar nu in 2024 kunnen wij zeggen dat onze agro sector met 24% is gegroeid. Wij hebben aangepaste tarieven voor aankoop van water voor de boeren bewerkstelligd. Ook de leningen met banken hebben wij nader bekeken en versoepeld. Wij zijn open om samen te werken met de regio. Dat zien wij hier door de grote deelname van de landen in de regio," zei de landbouwminister.

Landbouw-directeur, Jitendra Kalloe, van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vindt dat er unieke kansen door deze samenwerking zijn voor Surinaamse agro-ondernemers. Er is afzet voor export, uitwisseling van ideeën en ook de import van een andersoortig ras waaronder de Black Belly schapen, zijn opties. “Wij moeten voedselzekerheid garanderen. We hebben nu op de hele wereld te kampen met climate change, echter zijn wij toch in Suriname in de betere omstandigheden om groenten en fruit te produceren voor de export. Er is voldoende irrigatiewater en boeren in Suriname betalen niet voor water. Dat is ook een duidelijk verschil. Onze overheid zorgt voor de infrastructuur en het water is gratis. Suriname heeft de potentie om de voedselveiligheid en voedselzekerheid te garanderen. Alles wat wij zullen ervaren op de Agrofest 2024, nemen wij mee in de evaluatie om verdere stappen uit te bouwen,” laat de Landbouw-directeur optekenen.

Landbouwdirecteur Jitendra Kalloe bij de stand van SLM met president-commissaris Ganesh Laigsingh.

De 25 Surinaamse agro-ondernemers hebben de bezoekers met dezelfde charme en warmte die wij kennen in ons land, ontvangen, zegt LVV. De unit waarin Suriname zich presenteert, staat fleurig in de kleuren groen, rood, geel en wit. De ingang is gebouwd met een perola van Taco Oso waaraan de banner van Suriname de bezoekers welkom heet. Varesh Maikoe, neemt als jonge agro-ondernemer de eerste keer deel. “De bezoekers willen graag ons fruit proeven, de dragon fruit en mangistan zijn erg in trek. Ook voor papaja en komkommer is de interesse groot. De mensen willen weten hoe ons fruit er zo mooi uitziet, wat voor variëteit die is en hoe het smaakt. We zijn verrast met de belangstelling,” vertelt de jonge ondernemer.

De 1e dag van de Agrofest werd in de ochtend door verschillende scholieren bezocht als een school excursiedagje. De belangstelling is groot. Suriname blijkt ook niet onbekend te zijn bij de bezoekers en daarom koos de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) om voor de eerste keer zelf op de exhibitie te staan. Ganesh Laigsingh, president-commissaris van de SLM, vertelt dat vanaf december 2023 er via Georgetown vluchten vanuit Suriname naar Barbados worden uitgevoerd. Luchttransport van groenten en fruit is een van de diensten die de SLM ook biedt aan de boeren. Dus samen met LVV aan de Agrofest 2024 participeren, was voor de SLM ook een mooie gelegenheid om bekendheid te  geven aan de toerismesector. De beurs duurt tot en met zondag.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April