Column: Onherkenbaar
22 Feb, 00:59
foto


Sportvereniging Robinhood blijft de prijzen aan elkaar rijgen. Bij de start van het nieuwe voetbalseizoen, werd rivaal Inter Moengotapoe aan de zegekar gebonden. Met deze zege legde de rood-groene formatie beslag op de felbegeerde President cup en bevestigde alzo haar dominante positie in de voetballerij. De eerlijkheid gebied echter om vast te stellen dat de jongste overwinning een schijn was van de flamboyante speelwijze waarmee het Caribisch gebied veroverd werd. Iemand zou kunnen zeggen dat flair er niet toe doet, maar dat de prestatie belangrijk is, maar het vertoonde spel zou ook een teken aan de wand kunnen zijn. Het team waarmee het afgelopen jaar furore is gemaakt in de regio was in ieder geval onherkenbaar. Alle linies hebben afzonderlijk minder gepresteerd en als collectief was het ook behoorlijk stroef. Vooral de handelingssnelheid en de passzuiverheid lieten te wensen over en moeten dus behoorlijk opgekrikt worden om te voorkomen dat een mal figuur geslagen wordt in de Concacaf Champions Cup.
 
Natuurlijk kan geen enkel team constant topprestaties leveren en hebben de beste teams weleens een slechte dag, dus zou de matige prestatie toegeschreven kunnen worden aan de vorm van de dag. Een mogelijkheid zou ook kunnen zijn dat het team op een aantal posities gewijzigd was, waardoor de spelers wat tijd nodig hadden om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. De aanvoerder die zijn maat in de aanval kwijt is, deed er alles aan om te connecten met de aanwinst, maar de klik zit er duidelijk nog niet in. Met nog ongeveer twee weken te gaan zal er keihard gewerkt moeten worden aan het samenspel in de aanvalslinie, zodat de productiviteit omhoog gaat want daar schortte het nogal aan bij de President cup. Het zou handig zijn om nog een aantal oefenwedstrijden af te werken tegen zwakker geachte tegenstanders om zo het automatisme erin te krijgen, zodat de aanwinsten goed opgenomen kunnen worden in het team. De vleugelaanvallers  en middenvelders moeten weten hoe de spitsen het best te bereiken, zodat het maximale uit het team gehaald kan worden.

Hoewel het normaal is dat het vertrek van een sleutelspeler, een domper legt op het team, mag niet te lang hierbij worden stilgestaan. Het is zaak dat in de resterende tijd naar het treffen tegen Herediano, het spel wordt afgestemd op de nieuwe situatie en dat iedereen zich zo snel als mogelijk aanpast, zodat het team er kan staan wanneer het erop aankomt. De nieuwe spelers zullen ongetwijfeld hun capaciteiten hebben, alleen is het de kunst om de link tussen het middenveld en de aanval op het juiste moment en de juiste manier te kunnen leggen. Hiervoor zijn de nodige trainingsuren vereist, zodat de spelers elkaar leren kennen en aanvoelen. Het is opgevallen dat de oefenmeester nog niet de juiste samenstelling heeft gevonden en dus de ruimte moet krijgen om zoveel mogelijke scenario’s uit te proberen. De enige constante factor bij de rood-groene formatie was Singodikromo die zich heeft ontpopt tot een superwissel en met zijn optreden waardering oogstte. Hij leek de enige die in uitstekende vorm verkeerde en de draad makkelijk weer oppakte.

Een andere verklaring voor het onherkenbaar spel van Robinhood zou echter ook kunnen zijn dat er een crisis is in het team. De technische staf doet er goed aan om na te gaan wat ten grondslag heeft gelegen aan het vertoonde spel. Natuurlijk is het te hopen dat deze mogelijkheid snel uitgesloten kan worden, maar het is toch de moeite waard om te onderzoeken of er iets borrelt in de spelersgroep. Hoe het ook zij, iets mankeerde aan het spel van de kampioen en de oorzaak moet zo gauw mogelijk achterhaald worden, zodat het probleem opgelost kan worden en de spelers weer met plezier kunnen voetballen. Het staat buiten kijf dat er veel potentie zit in het kamp van de landskampioen, dus moet de organisatie achter het team ervoor zorgen dat de spelers geen kopzorgen hebben, zodat ze zich volledig kunnen richten op het spel en prestaties kunnen neerzetten. Zoals de zaken er nu voor staan is er nog veel werk aan de winkel. Robinhood heeft beslag gelegd op de President cup, niet omdat de rood-groenen zo goed waren, maar omdat de rivaal slechter was.

Mireille Hoepel
Advertenties

Saturday 13 April
Friday 12 April
Thursday 11 April