Column: Vizier op scherp
01 Feb, 00:59
foto


Landskampioen Robinhood moet de komende maand volop aan de bak in de Concacaf Champions Cup (CCC). Als Caribisch kampioen is de ploeg van trainer Roberto Gödeken gevrijwaard van de algemene ronde en mag zij in de achtste finales haar opwachting maken. Zoals het er aan toegaat bij clubs die zichzelf serieus nemen en het maximale willen halen uit hun deelname, is de Rood-groene formatie niet bij de pakken neer blijven zitten toen bekend werd dat topschutter Cairo de club zou verlaten. De kampioen heft zich versterkt met twee Brazilianen die naar verluidt, bekend zijn met het Surinaamse voetbal. De snelle oplossing maakt duidelijk dat de club niets aan het toeval overlaat en beslagen ten ijs wil komen in de hogere competitie. Echter is het niet duidelijk of er oefenwedstrijden zullen worden afgewerkt, hetgeen onontbeerlijk is voor een goede voorbereiding. Temeer daar er nieuwe spelers erbij zijn die zich de speelwijze van de club nog eigen moeten maken.

Het is zeer te prijzen dat Gödeken zich niet heeft laten verleiden om de hoofdverantwoordelijkheid voor de nationale mannenselectie op zich te nemen. Hij zou niet beide taken naar tevredenheid kunnen verrichten en in deze fase is het niet wenselijk om met verdeelde aandacht voor de groep te staan bij de Concacaf kampioen. Ook de manier waarop is omgegaan met de ruis rondom haar topschutter, via een familielid, maakt duidelijk dat Robinhood zich niet laat afleiden door randzaken, maar gefocust blijft op het grotere doel. Natuurlijk moeten er geen wonderen verwacht worden van de rood-groenen, maar het is ook niet de bedoeling dat er over hen gelopen wordt. Het is dus zaak dat de tegenstanders worden geanalyseerd wanneer ze van de maand op basis van uit en thuis tegen elkaar zullen uitkomen.
 
Wanneer in de laatste week van deze maand de Suriname Major League van start gaat, resten er nog slechts twee weken voordat Robinhood debuteert in de CCC. Bij de eerste wedstrijd in dit prestigieus toernooi heeft Robinhood zegge en schrijve maar een serieuze wedstrijd afgewerkt sinds het behaalde kampioenschap en  dat is bitter weinig. De bekroning tot Concacaf kampioen viel samen met de periode waarin het voetbal hier te lande anders werd ingericht. Door de transformatie van amateur- naar profcompetitie, lag alles voor enkele maanden volledig plat. Voorts waren de meeste verenigingen met vakantie, waardoor de afgelopen weken best wel uitdagend waren voor de landskampioen om het niveau op peil te houden.

Natuurlijk is het een financiële uitdaging om oefenwedstrijden af te werken, maar als de Concacaf kampioen het vizier op scherp wil houden, zullen oefenwedstrijden niet ontbreken in de voorbereiding. Om toch een goede beurt te maken tijdens dit regionaal toernooi, moeten de gelederen gesloten zijn en de groep moet goed op elkaar ingespeeld zijn. Onder de gegeven omstandigheden zal deelname aan de CCC niet van een leien dak gaan, maar een wedstrijd wordt beslist door de vorm van de dag. Laat dus niets aan het toeval over om in een uitstekende vorm te verkeren. Wie succes wil hebben, zal moeten investeren, hard moeten werken en geduldig moeten zijn. De recente resultaten bevestigen dat deze factoren aanwezig zijn bij de debutant van de CCC, maar er is altijd ruimte voor verbetering.

Mireille Hoepel
Advertenties

Monday 04 March
Sunday 03 March
Saturday 02 March