Verhoogde Sahara stofdeeltjes in de lucht, alertheid geboden
31 Jan, 20:48
foto
Het stof van de Sahara woestijn zal de komende drie dagen zwaar in de atmosfeer boven het Caribisch Gebied hangen, dus ook in boven Suriname.


Net als diverse meteodiensten in de regio, heeft ook de Meteorologische Dienst Suriname een toename waargenomen van stofdeeltjes in onze atmosfeer die afkomstig zijn van de Saharan Air Layer, ook bekend als Saharan Dust (stof uit de Sahara woestijn). Deze luchtlaag bestaat uit zand, vuil en ander stof dat in de atmosfeer wordt getild vanuit het uitgestrekte woestijngebied dat het grootste deel van Noord-Afrika bedekt. Dit stof wordt meegevoerd in de Afrikaanse golven die westwaarts de Atlantische Oceaan in duwen.

De Saharaanse luchtlaag is een goed gemengde droge luchtzak die zich gewoonlijk tussen 15.000 en 25.000 voet boven zeeniveau bevindt. Omdat een van de belangrijkste ingrediënten voor de ontwikkeling van tropische cyclonen een diepe toevoer van vocht is, remt Saharan Dust vaak de tropische ontwikkeling.

Tussen vandaag en 3 februari zal er een toename zijn van deze stofdeeltjes in onze atmosfeer. Deze stofdeeltjes kunnen leiden tot een aantal klachten bij mensen waaronder hoest (droge hoest), keelpijn, jeukende waterige ogen, niezen en een loopneus.

Het ministerie van Volksgezondheid wijst erop dat de verhoogde concentraties van stofdeeltjes ernstige gevolgen hebben voor personen met luchtwegaandoeningen (zoals astma), voor personen met bestaande hartziekten en voor oudere personen en kinderen.

Geadviseerd wordt om indien mogelijk zoveel mogelijk binnen te blijven of een stofmasker te dragen als je naar buiten moet. Personen met ademhalingsproblemen en allergieen wordt gevraagd om te allen tijde alle benodigde medicijnen bij zich te hebben, inclusief astma-inhalatoren. Bij klachten wordt geadviseerd om de huisarts of de dichtstbijzijnde polikliniek te consulteren.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May