Santokhi: Als zij geen leiding kunnen geven, ga ik die leiding nemen
29 Dec, 00:01
foto
President Chan Santokhi wil orde en rust in de samenleving. "Het veiligheidsgevoel moet terug." (Foto: René Gompers)


"We gaan niet tolereren dat criminelen het land zo onveilig maken. De ministers van Defensie en Justitie en Politie (Juspol) moeten keihard optreden," zegt president Chan Santokhi in een exclusief gesprek met Starnieuws, als hem gevraagd wordt naar de situatie te Atjoni. Heel fel zegt hij dat als deze ministers geen leiding kunnen geven, "dan ga ik de leiding nemen en zelf vanuit het kabinet de nodige maatregelen treffen."

De situatie te Atjoni waar rovers op klaarlichte dag op de eerste Kerstdag winkeliers en pomphouders hebben beroofd en intimidatieschoten hebben gelost, is woensdag uitgebreid besproken met Juspol-minister Kenneth Amoksi en zijn collega van Defensie, Krishna Mathoera. President Santokhi heeft hen opgedragen om onmiddellijk een militaire basis en een versterkte politiebasis te plaatsen op Atjoni. "Ik heb de minister van Juspol vandaag gevraagd of ze al daar zijn gegaan. Hij zei: 'we zijn nog bezig'".

Het staatshoofd stelt dat hij de twee ministers heeft uitgelegd dat er in zijn periode als minister van Juspol ook een ernstig incident was te Papatam. "De volgende dag waren de minister van Defensie, Fernald en mijn persoon al daar." Ferm voegt hij eraan toe: "Je moet niet alleen leiding geven, je moet soms ook de leiding nemen."

Santokhi herhaalt dat er onmiddellijk een defensie basis te Atjoni moet komen. De faciliteiten zijn er en er kan gebruik worden gemaakt van overheidsfaciliteiten of andere faciliteiten die beschikbaar zijn. Het gaat erom dat "er orde en rust moet komen, ...het veiligheidsgevoel moet terug komen."

Atjoni is geen dorpje. Atjoni is een soort handelscentrum geworden met tal van economische activiteiten. Het is een handelscentrum vanwaar toeristen naar Boven-Suriname, naar het binnenland van Suriname gaan. De president wijst erop dat toerisme-bedrijven heel wat investeringen hebben gepleegd en dat met dit incident het toerisme onder druk staat.

"En tegelijkertijd zijn er criminelen die rondlopen. Die moeten worden opgepakt, die instructie is al gegeven." Santokhi hoopt dat al deze criminelen snel worden ingerekend. Hij herhaalt dat er niet zal worden getolereerd dat criminelen het land onveilig maken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May