IMF: Guyana behoort tot toplanden met oliereserves
12 Dec, 02:55
foto


Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft de belangrijke positie van Guyana onderstreept onder de landen met de hoogste oliereserves per hoofd van de bevolking ter wereld. Het land biedt veelbelovende economische vooruitzichten, vergeleken met het historische traject.

De commercieel winbare aardoliereserves in Guyana overschrijden nu de 11 miljard vaten en staat het land daarmee op de derde plaats in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, waardoor het land een van de wereldleiders is op het gebied van oliereserves per hoofd van de bevolking. Guyana overtreft gevestigde olieproducerende landen als Saudi-Arabië, Noorwegen en Qatar en loopt op dit vlak alleen achter op Koeweit; een opmerkelijke prestatie gezien de eerste commerciële olie-ontdekking pas in 2015 werd gedaan.

De accumulatie van 11 miljard olie-equivalente vaten komt voort uit de activiteiten van het aanhoudend succes van ExxonMobil bij offshore-exploratie binnen het Stabroek-blok. De verwachte groei van de olieproductie tot meer dan een miljoen vaten per dag in 2027 staat voor de deur met de aanstaande lancering van drie goedgekeurde projecten: Payara, Yellowtail en Uaru.

In een evaluatie waarin de contante waarde van de reserves wordt afgezet tegen het bruto binnenlands product (bbp) van belangrijke olieproducenten in 2021, bezet Guyana de negende positie, waarmee het landen als Qatar, Oman en Algerije overtreft, maar achterblijft bij toonaangevende landen als Irak, Koeweit, Saudi-Arabië en anderen.

Hoewel Guyana wereldwijd op de 17e plaats staat wat betreft bewezen aardoliereserves, zijn de reserves per hoofd van de bevolking aanzienlijk in vergelijking met landen als Koeweit, met een aanzienlijk kleinere bevolking van minder dan 800.000 inwoners, in tegenstelling tot de 4,8 miljoen inwoners van Koeweit.

Het IMF voorspelt dat de reserves van Guyana ruim veertig jaar mee kunnen gaan, wat een kans biedt om substantiële begrotings- en externe buffers op te bouwen, leemten in de infrastructuur en de behoeften op het gebied van de menselijke ontwikkeling, aan te pakken.

"De regering is van plan olie-inkomsten te gebruiken om de groei van de niet-olie-economie te versterken, waarbij de nadruk wordt gelegd op initiatieven zoals het investeren in menselijk kapitaal, het verbeteren van de toegang tot energie, het verlagen van de energiekosten, het uitbreiden van de transportinfrastructuur (waaronder een snelweg naar Brazilië, bruggen naar buurlanden en diepwaterhavens), waardoor de veerkracht tegen natuurrampen en klimaatverandering wordt versterkt, en de export met toegevoegde waarde in sectoren als de landbouwindustrie wordt versterkt", benadrukt het rapport.

Deze robuuste olierijkdom heeft het potentieel om het economische landschap van Guyana aanzienlijk te transformeren, waardoor alomvattende ontwikkeling en duurzaamheid op de lange termijn, worden vergemakkelijkt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May