Column: Wereldnieuws nader belicht
De COP28 en klimaatverandering
In Dubai vindt momenteel de COP28 plaats met 84.000 deelnemers, onder wie veel activisten en lobbyisten. Men praat over maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Klimaatverandering is een issue die de wereld letterlijk in zijn greep houdt. Op de ene plaats is er meer droogte en op een andere juist overstromingen. Zijn dit normale variaties in het weer of is er iets meer gaande? Wat is de COP? Wat levert het op? Mijn derde column ging al over dit onderwerp en daarin staan een aantal relevante zaken. Deze column gaat over de COP28.
COP is de afkorting voor Conference of the Parties d.w.z. een conferentie van de landen die in 1992 (of later) het VN Klimaatverdrag hebben getekend. Suriname is in 1997 toegetreden tot dit verdrag. In het Klimaatverdrag van 30 jaar geleden is de bezorgdheid uitgesproken over de klimaatverandering en met name de menselijke bijdrage daartoe. Er wordt dan ook aangedrongen om de uitstoot (emissies) terug te dringen. De wetenschap op dit gebied is steeds verder ontwikkeld en men kan vrij goed berekenen hoeveel elk land aan kooldioxide (CO2) en andere schadelijke gassen uitstoot en in welke sectoren en gebieden dat gebeurt.
De COP vergaderingen vinden elk jaar in een ander land plaats en elke keer probeert men wat meer te bereiken. De eerste vergadering is in 1995 in Duitsland gehouden (COP1) met ongeveer 4.000 deelnemers. In 2015 werd te Parijs (COP21) een overeenkomst getekend, waarbij elk land duidelijke klimaatdoelen moet stellen en aangeven hoe zij de emissies gaan verlagen. Een belangrijk streven is om te behoeden dat de aarde meer dan 1,5 graden Celsius warmer wordt, omdat die opwarming een omslagpunt lijkt te zijn voor het leven van de mens op aarde. Het streven is dat elk land in 2030 de emissies met 50% omlaag gebracht heeft. De aarde is inmiddels al 1,2 graden Celsius warmer dan de gemiddelde temperatuur die gemeten is in de periode 1850 tot en met 1900.
Het lukt helaas vele landen niet om hun emissies (flink) omlaag te brengen. Daarom worden er drastischer maatregelen voorgesteld o.m. om het gebruik van fossiele brandstoffen (m.n. aardolie) af te bouwen. Fossiele brandstoffen worden gezien als de belangrijkste oorzaak van de opwarming van de aarde. Tot nu toe was dit onderwerp nooit opgenomen in een eindverklaring van de COP vergaderingen. Nu COP28 in een olieland wordt gehouden en zelfs een oliesjeik als voorzitter heeft, lijkt het moment aangebroken om dat wel te doen. Saudi Arabië en de OPEC hebben echter aangegeven niet achter de uitfasering van olie te staan en zullen zo een tekst niet ondersteunen. Daarnaast zijn er 1.300 lobbyisten voor de olie-, gas- en steenkoolindustrie aanwezig, die zullen proberen om zo een tekst tegen te houden.
De grote oliebedrijven zien hun aanwezigheid echter als belangrijk, omdat zij wel een positieve bijdrage kunnen leveren. Via nieuwe technologieën kan men gassen die bij de productie vrijkomen neutraliseren of ondergronds opslaan (bijv. carbon capture). Daarnaast investeren de bedrijven ook in duurzame energie als alternatief, en kunnen zij carbon credits kopen om hun eigen uitstoot te compenseren. Dinsdag 12 december is de conferentie afgelopen en zal blijken wat er in de eindtekst staat.

Een van de issues die al heel lang speelt betreft financiering van maatregelen en projecten om klimaatverandering tegen te gaan, klimaatrampen te bestrijden, dan wel om aanpassingen te plegen om beter bestand te zijn tegen het klimaat. Al in 2001 (COP7) werd het besluit genomen om een Klimaatfonds (Adaptation Fund) op te zetten. Het was bedoeld om de afspraken van het Kyoto Protocol (COP3, 1997) te financieren. Dit was geen groot succes en landen klaagden dat ze nauwelijks toegang kregen tot het fonds.
In 2009 werd in Denemarken (COP15) het voorstel gedaan om een Green Climate Fund op te zetten. Het fonds was bedoeld om klimaatverandering te bestrijden via mitigatie- en adaptatieprojecten. In 2016 was het fonds -dat vanuit Zuid Korea opereert- volledig operationeel. Het is nu vooral gekoppeld aan projecten in het kader van de Overeenkomst van Parijs.
Marten Schalkwijk
Politiek analist
Vandaag
-
07:22
Advocaat Dubois: Handelingen Kromosoeto discutabel, maar niet strafbaar
-
05:24
Een zonnige morgen met onweersbuien in de middag
-
03:28
TotalEnergies: Baja-ontdekking geïntegreerd in GranMorgu-project
-
01:31
SEOB waarschuwt voor druk op SRD en overheidsbegroting
-
00:59
Column: Formateur: ja of nee?
-
00:00
Brunswijk roept structuren bijeen na topoverleg
Gisteren
- China vult leemte op in Cuba terwijl Russische beloften uitblijven
- Keti Koti 2025: Herdenken met oog op de toekomst
- Van bos naar bord: de potentie van açaí-yoghurt voor Suriname
- Korpschef benadrukt maatschappelijke rol bij 130-jarig bestaan
- Ontslagverzoek Hakrinbank afgewezen: Klokkenluider had recht op bescherming
- In Memoriam Patricia Etnel
- AdeKUS-Infra studenten winnen 3e prijs bij regionale ontwerpwedstrijd
- President spreekt volk toe op 162e herdenking van afschaffing slavernij
- Kantonrechter spreekt ondernemer Van den Bergh vrij van rechtsvervolging
- Tijdelijke combinatie lid DNA en President: constitutionele noodzaak?
- Regen en onweersbuien op 1 juli
- Trump legt strenger Amerikaans beleid op aan Cuba
- Column: Laat alle 34 coalitieleden tekenen voor president en vicepresident
- 4 jaar cel voor Midema ontvoering van Rodney Cairo
Eergisteren
- VHP roept op tot rechtvaardigheid, eenheid en gedeelde toekomst
- Politie lanceert online portaal voor verlenging en duplicaat rijbewijs
- Koolstofkredieten: Suriname wacht, Guyana incasseert
- Zunder: Reparatieproces in Engeland bereikt historisch hoogtepunt
- Rusland en Asabina rekenen op het gegeven woord van coalitiepartners
- VHP-fractie dient protest in tegen tonen stembriefje
- Kandidaatstelling president en vicepresident open tot donderdag 3 juli
- Suriname officieel malaria-vrij verklaard door WHO
- Verkiezing president en vicepresident op 6 juli
- Geen goedkope, maar wel lichte zetels
- Santokhi roept nieuw parlement op tot samenwerking en rechtsstatelijkheid
- Vandaag veel onweersbuien
- Penitentiair ambtenaar verdacht van aanranding blijft op vrije voeten
- Brute roofoverval Carolinakreek: slachtoffer mishandeld
- Adhin: De burger verwacht geen theater, maar waarachtige vertegenwoordiging
- VHP geeft strijd om presidentschap nog niet op