Brazilië: Voorstel nieuwe sociale agenda voor G20
28 Nov, 14:52
foto
Marcio Macedo, minister in het Braziliaans kabinet en verantwoordelijk voor regeringsrelaties met het maatschappelijke middenveld.


Brazilië zal voorstellen een vleugel van het maatschappelijk middenveld toe te voegen aan de G20-groep van 's werelds grootste economieën, wanneer het volgende week het presidentschap overneemt. Met het voorstel wil het de stemmen van de samenleving toevoegen aan topbijeenkomsten, zei een Braziliaanse minister maandag.

Boodschappen uit de samenleving aan de leiders van de G20 zijn vooral tot stand gekomen via straatprotesten, soms gewelddadig, maar bereiken zelden de onderhandelingstafel.

"Wat de president wil is een soort sociaal spoor dat parallel zal lopen aan het werk van sherpa’s en financiële groepen. Mensen uit deze twintig grote economieën zullen zo de beslissingen van de G20 kunnen beïnvloeden", zegt Marcio Macedo, president Luis Inacio Lula da Silva's minister die verantwoordelijk is voor regeringsrelaties met het maatschappelijk middenveld, vertelde Reuters.

Sinds de G20 in 1999 voor het eerst werd opgericht als platform van ministers van Financiën en presidenten van centrale banken om de gevolgen van de financiële crisis in Azië tegen te gaan, heeft de G20 discussiegroepen toegevoegd over onderwerpen uit het bedrijfsleven, de arbeidsmarkt, vrouwen- en jeugdzaken, maar hun inbreng is beperkt tot ronde tafels.

Brazilië wil de eisen van dergelijke sociale groepen zo organiseren dat hun voorstellen kunnen dienen om druk uit te oefenen op de leiders om praktische maatregelen te nemen, zei Macedo in een interview.

"We proberen een nieuwe agenda op te bouwen, zodat de besluiten van de G20 niet zo ver verwijderd zijn van wat mensen werkelijk willen", zei hij.

Tijdens de top van volgend jaar ontmoeten de leiders elkaar op 18 en 19 november in Rio de Janeiro. Twee dagen eerder zal Brazilië gastheer zijn van de Sociale Top van de G20 om conclusies op te stellen die aan de leiders zullen worden gepresenteerd, zei hij.

Macedo zei dat het idee van Brazilië goed is ontvangen, vooral door de G20-landen met sterke maatschappelijke organisaties.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May