Stuard Orassie, eerste voorzitter raad Suriname Toerisme Autoriteit
08 Nov, 04:55
foto
De raad van toezicht van STA vlnr:Angela Landburg (SLM), Rabinderdath Boeddha (directeur Toerisme), Sylvia Ang (Shata), Albert Jubithana (minister TCT), Stuard Orassie (voorzitter STA), Rosita Sobhie (ADEK) en Mavrick Boejoekoe (directeur ROS).


Na langer dan 26 jaar is de lang gekoesterde wens van de toeristensector in vervulling gegaan. De Suriname Toerisme Autoriteit (STA) is eindelijk een feit. Stuard Orassie, mag zich sinds 6 november de eerste voorzitter noemen van de raad van toezicht  (rvt) bij de STA, die gekozen is voor drie jaar.

Orassie brengt in zijn eerste reactie aan Starnieuws ode aan de pioniers die hard aan de weg hebben getimmerd aan de totstandkoming van de Autoriteit.  Orassie is van huis uit Hospitality Consultant en is iets langer dan 30 jaar bezig binnen deze branche. Op korte termijn zal hij met de overige bestuursleden de directievoering moeten samenstellen. Volgens hem zijn er nog geen kandidaten voor het aanstellen van de directie.
 
Sylvia Ang (voorzitter van de Suriname Hospitality & Tourism Association), Mavrick Boejoekoe (directeur Regionale Ontwikkeling en Sport), Sirano Zalman (vanuit de Touroperators), Angela Landbrug (Surinaamse Luchtvaart Maatschappij NV), Rosita Sobhie (Anton de Kom Universiteit van Suriname) en Rabindernath Boeddha (directeur Toerisme) vormen samen met Orassie de raad van toezicht.

De STA moet het toerisme in ons land reguleren en verder bevorderen. Nu hebben mensen in de waardeketen een klankbord. Gebleken is dat vanuit overheidswege er een Stichting Toerisme in het leven werd geroepen om invulling te geven aan de sector, maar dat deze niet de nodige ondersteuning kreeg en op gegeven moment te kort schoot. Met de instelling van de  Autoriteit zijn die tekortkomingen weggewerkt.

Voor Orassie is het nu van belang dat alle neuzen dezelfde kant op moeten, zodat de gewenste doelen worden gerealiseerd. Hij benadrukt dat de sector bereid is die stap te maken. Dwars door het enthousiasme heen blijft de voorzitter nuchter en geeft hij aan dat de daden voor zich moeten spreken. "Elke klacht of opmerking van een toerist moet serieus behandeld worden," zegt hij.

Sylvia Ang, zegt dat er nu structureel gewerkt kan worden aan de branding van Suriname als bestemming. Ze benadrukt dat de politiek een belangrijke rol vervult bij het welslagen van dit alles. Zo verwijst ze naar de maatregel van de regering om de vergaderzaal van De Nationale Assemblee anders in te richten dan is voorgeschreven door de UNESCO, waarbij Suriname kans loopt van de prestigieuze Werelderfgoedlijst te worden geschrapt.

De scheidende minister van Transport, Communicatie en Toerisme, Albert Jubithana, die naar alle waarschijnlijkheid zijn laatste publieke optreden had, gaf aan dat de toerismesector de meest eerlijke en transparante is. "Er is genoeg te verdienen voor eenieder. Laat het streven zijn om 1 miljoen en meer toeristen te trekken naar Suriname, zodat de koek groter wordt,” zegt de bewindsman. Hij riep de sector op om de cohesie te bevorderen en niet ad hoc zaken te bewerkstelligen.    



Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April