Bolivia verbreekt banden met Israël
02 Nov, 06:58
foto
Freddy Mamani, viceminister van Buitenlandse Zaken van Bolivia.


Bolivia heeft de officiële banden met Israël verbroken vanwege de oorlog in Gaza, terwijl twee andere Latijns-Amerikaanse landen hun ambassadeurs in Tel Aviv terugriepen voor overleg.

Bolivia "heeft besloten om de diplomatieke betrekkingen met de Israëlische staat te verbreken in verwerping en veroordeling van het agressieve en onevenredige Israëlische militaire offensief dat plaatsvindt in de Gazastrook", zei vice-minister van Buitenlandse Zaken, Freddy Mamani, dinsdagavond op een persconferentie.

Minister-president Maria Nela Prada kondigde ook aan dat het land humanitaire hulp naar Gaza zou sturen. "Wij eisen een einde van de aanvallen" in de Gazastrook "die tot nu toe duizenden burgerdoden en de gedwongen ontheemding van Palestijnen hebben veroorzaakt", zei ze op dezelfde persconferentie.

Woensdag beschuldigde Israël Bolivia van "capitulatie voor het terrorisme en voor het ayatollah-regime in Iran".

In een verklaring probeerde het ministerie van Buitenlandse Zaken ook de beslissing van Bolivia te bagatelliseren door te zeggen dat "de betrekkingen tussen de landen sowieso inhoudsloos waren" sinds Luis Arce als president werd beëdigd.

Ondertussen verwelkomde Hamas, de groep die de belegerde Gazastrook bestuurt, het besluit van Bolivia en drong er bij de Arabische landen die hun betrekkingen met Tel Aviv hebben genormaliseerd op aan, hetzelfde te doen.

De buurlanden Colombia en Chili riepen ook hun ambassadeurs terug voor overleg waarin zij de dood van burgers in Gaza veroordeelden en opriepen tot een staakt-het-vuren.

Historisch gezien sympathiseerden de linkse landen van Latijns-Amerika met de Palestijnse zaak, terwijl de meer rechtse landen de neiging hadden het voorbeeld van de Verenigde Staten te volgen.

Schrijvend op sociale mediasite X beschuldigde de Chileense president Gabriel Boric, Israël van "onaanvaardbare schendingen van het internationaal humanitair recht" en het volgen van een beleid van "collectieve bestraffing" van de bevolking van Gaza, toen hij de terugroeping van ambassadeur Jorge Carvajal aankondigde.

Chili heeft de grootste en een van de oudste Palestijnse gemeenschappen buiten de Arabische wereld.

Ook in zijn schrijven op X noemde de Colombiaanse president Gustavo Petro de aanslagen een "bloedbad onder het Palestijnse volk".

Andere Latijns-Amerikaanse landen, waaronder Mexico en Brazilië, hebben ook opgeroepen tot een staakt-het-vuren.

Bolivia is een van de eerste landen die het einde aankondigt van de diplomatieke betrekkingen met Israël vanwege de oorlog in Gaza, die kwam nadat de gewapende groep Hamas een ongekende aanval op Israël lanceerde, waarbij 1.400 mensen om het leven kwamen en zo'n 240 mensen gevangen werden genomen. Onder de doden bevonden zich minstens 13 burgers uit verschillende Latijns-Amerikaanse landen, en nog eens 21 worden vermist.

Minstens 8.525 Palestijnen zijn nu gedood in de huidige Israëlische oorlog in Gaza.

Bolivia verbrak in 2009 eerder de diplomatieke banden met Israël, ook uit protest tegen de acties van Israël in Gaza. Pas in 2020 werden de betrekkingen hersteld.

Ongeveer 2,3 miljoen mensen wonen in Gaza en functionarissen van de Verenigde Naties zeggen dat meer dan 1,4 miljoen van hen dakloos zijn geworden door het meedogenloze bombardement van Israël.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May