Grondconversie gaat via Staatsbesluit door; unit ingesteld
28 Oct, 00:57
foto
De Staatsraad, op de leden van de VHP na, heeft negatief geadviseerd op het concept Staatsbesluit over grondconversie. De president is niet verplicht om zich te houden aan het advies.


President Chan Santokhi legt het advies van de Staatsraad om het Staatsbesluit over grondconversie niet af te kondigen, naast zich neer. Hij heeft besloten hiermee door te gaan en heeft een Grondconversie Unit geïnstalleerd. Het streven is om in de komende vier maanden reeds 10.000 percelen in eigendom te hebben omgezet. De wet op grondconversie was reeds in behandeling in De Nationale Assemblee. De Staatsraad adviseerde om deze behandeling af te wachten. Ook was er een motie door de oppositie over deze kwestie ingediend. Assembleevoorzitter Marinus Bee hield de stemming aan en zei in contact te zullen treden met de president.

De regering laat via de Communicatiedienst Suriname weten het omzetten van grondhuur én erfpacht naar eigendom integraal vast te stellen, per staatsbesluit. Dit, om burgers meer rechtszekerheid op hun grond te geven. Speciaal voor de uitvoering van dit staatsbesluit is er een Grondconversie Unit in het leven geroepen, voorgezeten door mr. Christiaan Calor (namens de Surinaamse Notariële Beroepsorganisatie). De installatie geschiedde in aanwezigheid van minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB).

President Santokhi geeft aan dat burgers met percelen tot 2.500 vierkante meter voor SRD 25 per vierkante meter, de grond in eigendom kunnen omzetten. Het ligt in de bedoeling dat de Grondconversie Unit per 1 november operationeel is en landelijk gaat opereren. Het staatshoofd stelt dat bureaucratische rompslomp zoveel mogelijk voorkomen moet worden. Hij verwacht ook alle voortvarendheid van het ministerie van GBB. Santokhi benadrukt dat alle inkomsten uit de grondconversie naar de gemeenschap zullen terugvloeien.

De Grondconversie Unit bestaat alleen uit mannen. (Foto: CDS)
 
De leden van de unit zijn: Ricardo Vreden (Kabinet van de President, als lid tevens plaatsvervangend voorzitter); Sieuw Ramsukul (Kabinet van de President, lid); Ramesh Karansingh (Kabinet van de President, lid) en Noeroeldin Khodabaks (ministerie van GBB, lid).

De specifieke taken van de unit zijn onder meer het controleren en afhandelen van de aanvragen die ingediend zullen worden voor conversie. Dit zal binnen een periode van twee maanden moeten gebeuren; een tijdsbestek waarbinnen de aanvrager te horen moet krijgen of het verzoek goedgekeurd is. Bij een positief besluit ontvangt de aanvrager een beschikking, waarvan de notaris vervolgens een akte opmaakt, die in het openbaar register wordt overgeschreven. Vreden geeft aan dat de leden ervaren ambtenaren zijn. De unit zal voornamelijk met GBB, Openbare Werken en notarissen samenwerken.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May