Biden belooft Oekraïne te steunen, ondanks begrotingsfiasco
02 Oct 2023, 03:49
Oekraïne zegt dat het zal doorvechten, ook al bestaat er bezorgdheid over de westerse vermoeidheid door de oorlog. (Foto: Reuters)
President Joe Biden heeft gezworen de Amerikaanse steun aan Oekraïne voort te zetten, nadat verdere militaire financiering was uitgesloten van een last-minute begrotingsovereenkomst van het Congres. De tijdelijke maatregel, die werd doorgevoerd om een sluiting van de regering te voorkomen, omvatte de 6 miljard dollar aan militaire hulp aan Kiev niet – een topprioriteit van het Witte Huis.
Hardline Republikeinen zijn tegen verdere militaire hulp, waarbij velen zich openlijk verzetten tegen Bidens benadering van de oorlog.
Maar zondag zei Biden dat Oekraïne 'op Amerikaanse steun kon rekenen'.
"We kunnen onder geen enkele omstandigheid toestaan dat de Amerikaanse steun aan Oekraïne wordt onderbroken", zei Biden.
"Ik kan Oekraïne geruststellen dat we er zullen komen, dat we het voor elkaar gaan krijgen", zei hij over het herstellen van de financiering voor de oorlog. "Ik wil onze Amerikaanse bondgenoten verzekeren... dat u op onze steun kunt rekenen, wij zullen niet weglopen."
De VS heeft al zo’n 46 miljard dollar aan militaire hulp aan Oekraïne geleverd sinds Rusland in februari 2022 zijn grootschalige invasie lanceerde.
President Biden heeft nog eens 24 miljard dollar gevraagd.
En de afgelopen maanden heeft de VS ultramoderne apparatuur naar Kiev gestuurd, waaronder langeafstandsraketten en Abrams-tanks. Het komt terwijl de strijdkrachten van Kiev een langzaam tegenoffensief blijven lanceren in het zuiden van het land.
Maar het tijdelijke begrotingsakkoord van zaterdag – dat de Amerikaanse federale regering voor 45 dagen zal financieren – schrapte voorlopig de verdere militaire financiering.
Hoge senaatsleiders van beide partijen brachten een gezamenlijke verklaring uit waarin ze hun voornemen kenbaar maakten om "ervoor te zorgen dat de Amerikaanse regering de komende weken steun blijft verlenen" aan Oekraïne.
Maar deze stap – die kwam slechts negen dagen nadat president Volodymyr Zelensky naar Washington vloog om voor verdere steun te pleiten – weerspiegelt de toenemende tegenstand van extreemrechtse Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden tegen de oorlog in de afgelopen maanden.
De Republikeinen controleren het Huis van Afgevaardigden, terwijl de Democraten een flinterdunne meerderheid in de Senaat genieten. Beiden moeten wetgeving over de begroting goedkeuren voordat deze wet wordt ondertekend.
Congreslid Matt Gaetz uit Florida zei zaterdag tegen verslaggevers dat de financiering "die al door dit congres is goedgekeurd, ergens tussen ruim voldoende en veel te veel ligt".
En de Georgische vertegenwoordiger Marjorie Taylor-Green zei dat er al veel te veel hulp aan Kiev was toegewezen en zei dat "Oekraïne niet de 51e staat is".
Hun aanpak lokte een furieuze reactie uit van de senatoren van de Democratische Partij.
"Ik kan niet geloven dat mensen Oekraïne op dit moment in de steek zullen laten", zei senator Mark Warner.
Ondanks de ruzie hebben functionarissen in Kiev geprobeerd deze nieuwe financieringsovereenkomst van 45 dagen in de VS te beschouwen als een "kans" voor diplomaten om steun op langere termijn veilig te stellen. Het lijkt meer op een ongewenste deadline.
Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de "stroom van Amerikaanse hulp niet zal veranderen" en dat er nog steeds 3 miljard dollar aan humanitaire en militaire steun zal binnenkomen, maar geeft toe dat "lopende programma’s" hierdoor zouden kunnen worden beïnvloed.
Maar een Oekraïens parlementslid, Oleksi Goncharenko, gaf toe dat de opgeschorte financiering zorgen baart in Kiev.
"De stemming in het Amerikaanse Congres is verontrustend. De VS heeft gezegd dat ze Oekraïne zullen steunen zolang het nodig is, en nu zien hoe steun aan Oekraïne wordt uitgesloten van de noodoplossing. Dit is een teken van alarm, niet alleen voor Oekraïne, maar ook voor Europa", zei hij tegen de BBC.
Deze politieke onrust is een van de vele symptomen van westerse vermoeidheid. Het groeiende scepticisme van sommige Republikeinen en de recente verkiezingsoverwinning van een populistische, pro-Moskou-partij in Slowakije zijn zorgwekkend voor zowel Oekraïne als de Europese Unie.
In een interview met de BBC in Kiev zei de hoogste diplomaat van de EU, Josep Borrell, dat hij "bezorgd" was over het laatste besluit van het Amerikaanse Congres over de financiering van Oekraïne. "Ik weet niet wat er in de toekomst gaat gebeuren", zei hij tegen de BBC. "Eén ding is duidelijk: voor ons Europeanen is de oorlog van Rusland tegen Oekraïne een existentiële bedreiging, en we moeten dienovereenkomstig reageren."
In zijn dagelijkse toespraak vanuit Kiev zei president Zelensky dat niemand in staat mag zijn "de veerkracht van Oekraïne uit te schakelen".
Het is duidelijk dat het land zal blijven vechten, met of zonder hulp van het Westen. Oekraïne weet wat het in overweldigende mate verkiest.