Santokhi: Ik ben te optimistisch geweest
29 Sep, 11:31
foto
President Chan Santokhi en first lady Mellisa op weg naar de vergaderingszaal van de Nationale Assemblee.
(Beeld: René Gompers)


De les die president Chan Santokhi na drie jaar regeren heeft geleerd is dat "we te optimistisch zijn geweest over het tempo waarin we zaken konden rechtzetten." In zijn vierde jaarrede vandaag zei hij dat er belangrijke lessen zijn geleerd.

Zich beperkend tot zichzelf merkte hij op: "misschien ben ík te optimistisch geweest over het tempo waarin we fundamenteel ontspoorde zaken, weer op spoor konden zetten. Misschien ben ik ook te optimistisch geweest over de slagkracht van onze coalitie."

Hij voegde eraan toe dat "we ons misschien ook onvoldoende hebben gerealiseerd dat agenda's in werkelijkheid niet synchroon liepen." En dat "we dachten goede afspraken te hebben middels het regeerakkoord."

Het staatshoofd zei dat zijn opmerkingen niet als excuus dienen, maar om de context te schetsen "waar we vandaag staan en waar we naartoe gaan."

Waar we staan is betrekkelijk eenvoudig, vervolgde hij zijn toespraak. "Macro-economisch staan we er goed voor, héél goed zelfs." Op micro-economisch gebied is het een ander verhaal. De goede ontwikkeling moet op dat niveau nog goed tot haar recht komen.

Santokhi zei dat de samenleving een hoge prijs heeft betaald voor crisisbeheersing en dat bepaalde groepen onder de armoedegrens zijn gekomen. "Ik sluit mijn ogen daar niet voor." Hij zei zich bewust te zijn van de pijn die de hervormingsmaatregelen hebben gebracht en nog even zullen brengen.

"Ik zie, hoor en voel wat mensen meemaken. En ik loop ook niet weg voor die pijn, klachten en frustraties." Hij merkte op dat anders dan tegenstanders op social media beweren, deze president nog steeds die gewone jongeman van Lelydorp is die weet waar hij vandaan is gekomen.

"Ik heb respect voor de offers die het volk heeft gebracht" en ook voor "degenen die bijdragen aan een gezond Suriname." Santokhi is vastberaden om de taak die hij drie jaar geleden op zijn schouders heeft genomen met succes af te ronden.

In lands vergaderzaal heeft hij gesteld overtuigd te zijn dat we op weg zijn naar een betere en duurzame toekomst. "Als we de handen in een slaan, dan zal de koopkracht zich stabiliseren en kunnen we weer groeien." Links of rechts, we gaan groeien, benadrukte het staatshoofd.

Hij riep tegelijkertijd op om met beide benen op de grond te blijven. De hoogste prioriteit van de regering is stabiliseren en meer ademruimte voor de burger te creëren. Cruciaal daarbij zijn de verwachte successen in de oliesector, in de agrarische sector, de herordening van de goud- en houtsector. Hij heeft De Nationale Assemblee gevraagd het regeringsbeleid op deze gebieden te ondersteunen, "zodat we met een nationale aanpak verlichting kunnen brengen in de samenleving."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May