Oproep voor rood tintje op Wereld Hart Dag
29 Sep, 02:51
foto
Het presidentieel paleis rood gekleurd in het teken van Wereld Hart Dag.


Hart- en vaatziekten zijn de doodsoorzaak nummer één in de wereld en om mensen en overheden in te lichten over de gevaren van hartziekten werd in 2000 deze herdenking ingesteld door de World Heart Foundation. Omdat vrouwen vaak minder duidelijke klachten hebben dan mannen, kunnen hart- en vaatziekten bij hen vaak over het hoofd gezien worden, met alle, mogelijk fatale, gevolgen van dien! 

Om aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen werd, in de USA, 29 september, uitgeroepen tot Dress Red Day, met de oproep om op Wereld Hart Dag iets roods aan te doen en alle activiteiten een rood tintje te geven. Dit idee is ondertussen door meerdere landen overgenomen, waarbij vaak ook rode belichting van gebouwen of monumenten wordt gezien.

10 jaar geleden startte de serviceclub Quota Suriname een campagne om de aandacht te vestigen op een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij vrouwen: hart- en vaatziekten. De eerste activiteit was een drukbezochte lezing in het Marriot Hotel in 2013. In de jaren daarna werd de campagne voortgezet, waarbij ook de districten werden bezocht: er werd een lezing gehouden in  Streekziekenhuis Nickerie en de Heart for Women Karavaan bezocht Commewijne en Saramacca.
Er werd tevens een infomercial gemaakt, waarin op pakkende wijze wordt geïllustreerd hoe een  hartinfarct bij vrouwen zich in de dagelijkse praktijk kan voordoen.

In 2021 sloot Quota Suriname zich aan bij de Rotary en als  Rotary Club of Paramaribo Quota wordt de campagne ‘Heart for Women’ voortgezet.
Van de infomercial is er nu een versie in het Sranantongo en ook op gezondheidsbeurzen wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om de samenleving te informeren. Het is de bedoeling om vrouwen én hun familie/omgeving alert te maken op risicofactoren voor hart- en vaatziekten én op symptomen van een (aankomend) hartinfarct. Bij vrouwen kan deze levensbedreigende aandoening zich namelijk anders presenteren dan bij mannen en het is daarom belangrijk om de voortekenen te herkennen, voordat het te laat is.

Risicofactoren voor hart- en vaatziekten/hartinfarct (hartaanval)
- één van de ouders ontwikkelde vóór het 60ste levensjaar een hart- en vaatziekte;
- suikerziekte, hoge bloeddruk, overgewicht;
- roken, verkeerde voeding, chronische stress, te weinig beweging;                                        
- bepaalde hormoontherapie en in mindere mate het gebruik van de anticonceptiepil;         
- hevig snurken met stokken van de ademhaling (slaap apneu syndroom).

Herken de symptomen die kunnen wijzen op een hartaanval bij vrouwen:
• plotselinge duizeligheid, kortademigheid of ernstige vermoeidheid;
• hartkloppingen (hartbonzen);
• branderig of drukkend gevoel op de borst;
• pijn in de nek, kaken, schouders of op de rug tussen de schouderbladen;
• pijn in de maagstreek eventueel met misselijkheid of braken.
Deze klachten kunnen zich bij vrouwen weken van tevoren manifesteren.

De Rotary Club of Paramaribo Quota wil de aankomende Dress Red Day optimaal benutten voor de ‘Heart for Women’ campagne.  Eenieder wordt opgeroepen om op 29 september iets roods aan te doen en de infomercials, die op social media te vinden zijn, te delen met personeel en/of binnen hun netwerk.  Kantoor-/bedrijfsruimten kunnen met iets roods versierd worden en indien mogelijk kunnen voorgevels van gebouwen rood verlicht worden, eventueel met behulp van schijnwerpers.
Suriname in het rood voor het vrouwenhart, Join us !!

Bekijk de vernieuwde video in het Sranantongo via ons YouTube kanaal

Het Heart for Women-initiatief van Rotary club of Paramaribo Quota.
No las yu ati, go check yu ati!
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May