Fonds voor stimulering (onderzoeks)journalistiek opgericht
17 Sep, 00:02
foto
Een deel van het bestuur van de Stichting Stimuleringsfonds Journalistiek Suriname. Van l-r: Roy Khemradj, Kirtie Algoe en Giwani Zeggen. (Beeld: RTV)


Journalisten - met name onderzoeksjournalisten- kunnen de komende drie jaren putten uit een fonds van 103.000 euro. Tijd en vooral geld zijn enkele van de obstakels die journalisten ervan weerhouden om top (onderzoeks)producties te leveren. Met het fonds komt er een financieel steuntje in de rug. Er kan individueel of in een groep een beroep gedaan worden op de financiële steun. Dit kan bij de Stichting Stimuleringsfonds Journalistiek Suriname in oprichting (SSJS).

Er bestaat al een soortgelijk project in Nederland waarbij journalisten geld kunnen aanvragen voor journalistieke producties. Journalist en programmamaker Roy Khemradj liep al heel lang rond met het idee om ook een fonds op te zetten om de Surinaamse collega's tegemoet te komen. Uiteindelijk heeft hij met Nederlandse collega's de SSJS opgericht.

De SSJS, het fonds en een website zijn op 15 september -de Internationale Dag van de Democratie - in de Courtyard by Marriot gelanceerd. In een democratie moet de journalistiek de gemeenschap van onafhankelijk en objectief informatie voorzien. SSJS wil met het fonds de Surinaamse collega's helpen de kwaliteit van het werk op peil te houden en te verbeteren.

Om de kwaliteit van de journalistiek te helpen verbeteren gaat de stichting niet alleen in geld voorzien. Zij biedt ook een mentorprogramma aan. Daarbij kan er met een mentor over het te maken artikel van gedachten gewisseld worden: de mentor is ook een coach en kan helpen richting geven. Het samenwerken tussen journalisten zal ook bevorderd worden. Hierdoor kunnen aanvragen als een team worden ingediend.

De bestuursleden zijn voorgesteld en is er uitleg gegeven over de aanvraagprocedures. Het bestuur beoordeelt de aanvragen. Het te produceren stuk moet voldoende diepgang hebben, urgent, van maatschappelijk belang en zorgvuldig onderzocht zijn. Het bestuur bestaat uit vooral niet actieve journalisten. De voorzitter is Kirtie Algoe, Khemradj is secretaris, Harmen Boerboom penningmeester, leden zijn Giwani Zeggen en Rosita Sobhie.

Het fonds wordt beheerd door Stichting Projekta. Directeur Sharda Ganga benadrukt dat het eerste jaar een pilotfase is. De 103.000 euro is beschikbaar gesteld door Stichting Democratie en Media en het Johan Ferrier Fonds voor Onderwijs en Cultuur. Het fonds voor journalisten is de eerste in zijn soort in het Caribisch gebied.
Advertenties

Thursday 25 July
Wednesday 24 July
Tuesday 23 July