Ontwikkeling blok 58 in nieuwe fase, FID mogelijk eind 2024
13 Sep, 13:39
foto


Nog geen FID, maar wel de aankondiging van de ontwikkelingsstudies voor een groot olieproject in blok 58. Tijdens de ontmoeting met president Chan Santokhi en de CEO van Staatsolie, Annand Jagesar, heeft de topman van TotalEnergies, Patrick Pouyanné, de aankondiging gedaan. Het definitieve ontwikkelingsbesluit wordt eind volgend jaar verwacht.

Total heeft een belang van 50% in blok 58 en APA Corporation (Apache) heeft de andere 50%.

De beoordeling van de twee belangrijkste olievondsten, Sapakara South en Krabdagu, is dit jaar succesvol voltooid in augustus met het boren en testen van drie putten. Gecombineerd is er een bevestigde reserve van bijna 700 miljoen vaten voor de twee velden. Deze reserves, gelegen in waterdiepten tussen 100 en 1.000 meter, zullen worden geproduceerd via een systeem van onderzeese putten verbonden met een FPSO (Floating Production, Storage and Offloading unit) op 150 km afstand van de Surinaamse kust, met een olieproductiecapaciteit van 200.000 vaten per dag. Het project zal een investering van  ongeveer 9 miljard dollar vertegenwoordigen.

De gedetailleerde engineeringstudies (FEED) starten eind 2023 en de definitieve investeringsbeslissing (FID) wordt eind 2024 verwacht, met een eerste productiedoelstelling in 2028.

TotalEnergies heeft zich jegens de autoriteiten van Suriname gecommitteerd om dit project in op een verantwoorde wijze te ontwikkelen, zowel door voordelen te garanderen in termen van het scheppen van banen als economische activiteiten voor Suriname en door gebruik te maken van de best beschikbare technologieën om de uitstoot van broeikasgassen te minimaliseren.

In het bijzonder zullen de installaties worden ingericht voor zero-flaring, waarbij het daarbij behorende gas volledig opnieuw in de reservoirs wordt geïnjecteerd. Tijdens de komende ontwikkeling en productie fasen zal TotalEnergies nauw blijven samenwerken met Staatsolie om de acties ten gunste van local content te versterken. Deze acties hebben de training van ruim 80 mensen voor logistieke basisoperaties in Paramaribo al mogelijk gemaakt tijdens de
verkennings- en beoordelingsfasen.

"De Block 58-ontwikkelingsstudies die we vandaag lanceren, zijn een grote stap in de richting van de ontwikkeling van de aardolievoorraden van Suriname. Deze ontwikkeling is in lijn met de strategie van TotalEnergies gericht op de ontwikkeling van goedkope oliebronnen met lage emissies, en maakt gebruik van de expertise van ons bedrijf op het gebied van diepwaterprojecten. Wij zullen er dus bijdragen aan het verbeteren van het welzijn van het Surinaamse volk", zegt Pouyanné, voorzitter en CEO van TotalEnergies.

"Suriname maakt een uitdagende economische periode door. Deze aankondiging biedt de
broodnodige vooruitzichten op positieve ontwikkelingen voor onze natie. Wij zijn ervan overtuigd dat het Surinaamse volk zal profiteren van de economische spin-off die in de volgende fasen zal worden gegenereerd," merkt president Santokhi op. "Lokale ondernemers zullen de kansen moeten grijpen om hun goederen en diensten aan te bieden. Wij zullen ervoor zorgen dat toekomstige inkomsten uit de offshore olie- en gaswinning verstandig worden besteed."

Het staatshoofd zegt dat deze inkomens zullen bijdragen aan het welvaarts- en stabiliteitsfonds, en daartoe een middel zullen zijn om "onze economie te diversifiëren door duurzame sectoren zoals landbouw en toerisme te ontwikkelen."

Staatsolie's CEO Jagesar zegt dat een beter begrip van het bekken en een zorgvuldige uitvoering sleutelelementen zijn voor het verder ontsluiten van het potentieel van Blok 58 en het Surinamebekken op een verantwoorde manier. Hij merkt op dat "ons bedrijf is opgezet om olie te vinden, ontwikkelen en produceren in de offshore. Het kostte enorme inspanningen, veel geduld en uitstekende partners om dit langverwachte moment te bereiken."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May