Orkaan Lee veroorzaakt grote deining langs noordelijke Caraïben
12 Sep, 02:57
foto
Orkaan Lee (r) in de Atlantische Oceaan op vrijdag 8 september 2023. Lee herschrijft oude regels van de meteorologie, waardoor experts verbaasd zijn over hoe snel deze uitgroeide tot een gigantische orkaan van categorie 5. (Foto: NOAA via AP)


Orkaan Lee veroorzaakte maandag golven van meer dan 5 meter toen de categorie 3-storm door open water net ten noorden van het Caribisch gebied raasde. De storm zal naar verwachting deze week niet aan land komen, hoewel voorspellers zeggen dat inwoners van New England en nabijgelegen gebieden Lee,  wiens toekomstige pad onzeker is, nauwlettend in de gaten moeten houden.

Lee bevond zich ongeveer 610 kilometer ten noorden van de noordelijke Benedenwindse Eilanden. Het had windsnelheden tot 185 km per uur en bewoog met een snelheid van 11 km per uur naar het noordwesten.

Het National Hurricane Center zei dat Lee donderdag en vrijdag waarschijnlijk net ten westen van Bermuda zal passeren en tegen het einde van de week voor de kust van de Midden-Atlantische staten en New England zal zijn gevestigd.

"Hoewel Lee later deze week naar verwachting zal verzwakken, wordt verwacht dat de omvang aanzienlijk zal toenemen en dat de gevaren zich tot ver buiten het stormcentrum zullen uitstrekken", aldus het centrum.

Tropische storm Lee werd op 5 september benoemd als de 12e storm van het Atlantische orkaanseizoen dat loopt van juni tot november. Op 6 september was de storm aangesterkt tot een orkaan. In 24 uur tijd groeide Lee uit tot een categorie 5 orkaan, de hoogste categorie op de Saffir-Simpson schaal. Categorie 5 orkanen hebben windsnelheden van 252 km/uur of hoger. Minder dan 1% van alle tropische cyclonen bereikt categorie 5 kracht. Ian was in 2022 de laatste categorie 5 orkaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May