Column: Sentimenten
07 Sep, 00:59
foto
Illustratie: concacaf.com


Natio moet vanaf het nieuwe seizoen van de Concacaf Nations League dat over enkele dagen van start gaat, volop aan de bak. Een goed resultaat in de Nations League levert namelijk een plek op in de Copa America. Hoewel de opponenten niet echt bekend staan als gevreesde tegenstanders, mogen ze geenszins onderschat worden. Een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen! Zowel spelers als staf moeten de wedstrijden serieus benaderen en vooral uitgaan van de eigen kracht. Het is voor Natio in het huidige concept van eminent belang om beide wedstrijden te winnen om vervolgens mee te dingen naar een plek op de Copa. Het is daarom niet de tijd om te gaan experimenteren met spelers, maar serieus te gaan voor de zes punten uit deze twee duels.

Het is leuk dat er spelers van vooral Robinhood erbij zijn, zodat die van nabij kunnen ervaren hoe de voorbereiding naar een wedstrijd verloopt onder een professionele bondscoach. Mits deze spelers de juiste attitude hebben, zullen ze ongetwijfeld veel opsteken van zowel de trainingen als de wedstrijdbesprekingen, -analyses en de wedstrijden zelf. De opgedane ervaring en kennis kunnen zij dan meenemen naar hun club. Het is niet juist om nu reeds te roepen dat deze spelers speeltijd moeten krijgen. Natio is in een proces en het is aan de coach en diens assistant om te bepalen of de spelers al dan niet speelminuten maken. Laten de spelers in kwestie vooral leergierig zijn en de ogen en oren goed open houden. Mocht het zijn dat de bondscoach ze speelminuten gunt, dan moet dat vooral zijn op basis van kwaliteiten en absoluut niet vanwege sentimentele overwegingen.

Het doel moet niet uit het oog verloren worden. Natio wil zich plaatsen voor de volgende voetbaleindronde die in 2026 in de regio wordt afgewerkt. Om dit doel te bereiken moet er getracht worden om de spelersgroep zo lang mogelijk bij elkaar te hebben. Plaatsing voor de Copa America zou ideaal zijn, omdat de spelers gedurende de groepsfase dan langere tijd bij elkaar zijn, waardoor de coach de ruimte heeft om te smeden aan het team. Indien de Copa niet gehaald wordt, is het de vraag in hoeverre het Wereld Kampioenschap nog haalbaar is. De korte tijdsintervallen gedurende een FIFA-window, zijn niet voldoende om de speelwijze en patronen in te scherpen.

Iedereen mag blij zijn dat er meerdere amateurs zijn opgeroepen, maar leg geen onnodige druk op de bondsscoach. Tijdens zijn periode als interim-bondscoach heeft Aron Winter reeds meerdere amateurs laten invallen met als resultaat een drastische afname van de spelkwaliteit. Uit die ervaring moeten alle partijen (spelers, trainers, journalisten, maar ook supporters) wat leren. Door de afwezigheid van de organisatoren van het WK, heeft Suriname de unieke mogelijkheid om plaatsing te realiseren. Echter zal ook deze mogelijkheid aan ons voorbij gaan indien we op basis van sentimenten spelers geselecteerd willen zien. Als deskundige weet Winter als geen ander wie hij speelminuten kan gunnen en wie niet. De overige actoren moeten op zijn kompas varen. Elke zichzelf respecterende bondscoach zal zich niet laten leiden door sentimenten, maar zijn sterkst mogelijke selectie op de been brengen.

Mireille Hoepel

Advertenties

Thursday 21 September
Wednesday 20 September
Tuesday 19 September