Column: Monikarta ongrijpbare droom?
05 Sep, 00:59
foto


Dag in dag uit staren duizenden mensen naar hun 'ja-nee' mobiel. 'Zal Sociale Zaken nog bellen dat mijn monikarta eindelijk af is?'. Alles wordt met de dag duurder. Stroom is verhoogd, water is juist in de droge tijd van de bodem de lucht ingepompt, voor een gascilinder moet 200% meer worden betaald, met SRD 100 kan je maar 2 liter tanken, voor veel goederen moet btw worden betaald... deze is intussen weer aangeschroefd. Maar de koopkrachtversterking van SRD 1.800 (nog geen volle tank benzine) laat op zich wachten.

Bij Sociale Zaken zijn zoveel mensen belast met het op wieltjes laten lopen van de monikarta, die via SPSB wordt uitgegeven. Tienduizenden mensen kunnen geen bankrekening openen. De banken zijn blijkbaar bang dat met de SRD 1.800 per maand terrorisme zal worden gefinancierd of geld zal worden witgewassen. Dus is monikarta een gouden oplossing. Ook voor de mensen die in de verre districten wonen en geen bankrekening kunnen openen, is monikarta welkom. Alleen moeten ze nog een pinautomaat kunnen bereiken om het geld uit de muur te krijgen. Bovendien moeten ze vooral niet eind van de maand of in het weekend willen pinnen. 

De monikarta die velen vanaf zes maanden of langer moeten krijgen, wordt intussen flink aangevuld. Sommigen hebben al meer dan SRD 10.000 op hun kaart. Alleen moet deze nog bij de noodlijdende eigenaar, die zijn naam, ID-nummer, huisadres en twee telefoonnummers heeft doorgegeven, aankomen. Maar bij lanti hebben ze alle tijd. Er zijn blijkbaar te veel groepen belast met de uitvoering. Naast een afdeling, is er een Project Implementation Unit en daarbovenop is er ook een presidentiële commissie die aanvragen moet beoordelen. Als de zaken niet lopen, dan gaat de beschuldigende vinger alle richtingen uit en niemand is verantwoordelijk.

Het is erg dat er geld beschikbaar is maar door bureaucratie, een ministerie runnen als een supermarkt of warung, de mensen die de koopkrachtversterking het hardst nodig hebben, deze maar niet krijgen. Zelfs het IMF fronst zijn wenkbrauwen hierover. Anderen hebben maanden terug hun aanvraag ingediend en wachten nog op goedkeuring. Als het eindelijk zover is, wordt de koopkrachtversterking niet met twk uitbetaald. De mensen die geen bankrekening hebben, zijn dan beter van af omdat hun geld wel op de monikarta wordt gestort als deze eenmaal is goedgekeurd. Alleen moeten ze deze nog zien te bemachtigen.

Nu heeft de president duidelijk gemaakt dat uiterlijk halverwege deze maand de AOV'ers de beloofde SRD 1.800 moeten krijgen en dat de koopkrachtversterking nu wel moet worden uitbetaald. En juist afgelopen week was minister Uraiqit Ramsaran uitlandig. En hij moet van de ABOP een topzwaar ministerie als TCT gaan runnen. Hij mag van de vicepresident doorstromen naar het volgende leerjaar, want de rapportcijfers tellen niet. Met deze politieke zet, heeft koning Bravo de PL tegenover de VHP geplaatst als een muis tegenover de olifant. Als het misgaat dan is het Chan zijn schuld, die PL een hak heeft gezet. Maar sinds vorige week is ad interim minister Bronto Somohardjo met een printa bezem bezig de spinnenwebben van de monikarta te verwijderen. Hopelijk zullen de mensen die de monikarta eindelijk gaan krijgen, niet klagen dat ze vijf dagen naar de ATM moeten om telkens SRD 2.000 te pinnen.

Nita Ramcharan
Advertenties

Sunday 03 March
Saturday 02 March
Friday 01 March