Column: De kater
24 Aug, 00:59
foto


Niemand zag de premature uitschakeling van Natio in aanloop naar de Gold Cup, aankomen. Het verlies tegen Puerto Rico was uitgaande van de verwachtingen, totaal onverwachts en heeft dan ook gezorgd voor een enorme kater bij alle betrokkenen. Een woordenboek definieert het woord kater als volgt: een gevoel van ontgoocheling na een grote, maar tevergeefse inspanning. Deze beschrijving past precies bij de toestand die te bespeuren was bij de staf, spelers en ook het bestuur van de Surinaamse Voetbal Bond. 

Op zich, kan het geen kwaad en is het zelfs een goed teken dat de verslagenheid zo groot was, want objectief bekeken mocht er vanuit gegaan worden dat tenminste plaatsing voor de Gold Cup, een haalbaar doel had moeten zijn. Het gevoel van schaamte demonstreert het besef bij betrokkenen dat de geleverde prestatie onder de gegeven omstandigheden, schromelijk tekort schoot en dat gaf aanvankelijk hoop voor de toekomst. Wat we echter merken is dat we nu maanden verder zijn en er nog steeds geen officiele verantwoording van bondswege gekomen is. Hetgeen wel een kwalijke zaak genoemd mag worden.

Het zou van respect naar het publiek toe getuigen indien het bestuur na de uitschakeling via een persconferentie met het Surinaamse publiek in contact was geweest. Hoewel de indruk gewekt was dat plaatsing voor de Gold Cup slechts een kwestie van tijd was, zou het publiek ermee kunnen leven als er op een fatsoenlijke manier was uitgelegd waaraan het verlies gelegen heeft en vooral hoe het team weer op spoor te brengen om deelname aan de volgende editie van het Wereld Kampioenschap voetbal te realiseren. In aanloop naar meetmomenten van Natio weet men het publiek wel op te roepen om als twaalfde man aanwezig te zijn voor morele ondersteuning, maar sinds de uitschakeling moet het grotere publiek het doen met uitgelekte informatie van bondswege.

Natuurlijk zal het geen prettige ervaring zijn geweest voor de grote namen die verbonden zijn aan Natio, maar zo een stilzwijgen biedt ruimte voor tal van speculaties. Willen deze grote Surinaamse zonen nog verder met dit project of geven ze er de brui aan? Indien ze aan boord blijven hoe zal het te bewandelen traject eruit zien? Is er een kink in de kabel gekomen of is Natio nog op spoor om de eindronde te halen? Zijn er meer beroepsspelers bereid om zich te verbinden aan Natio? Dit is slechts een greep uit de vele vragen waar voetbalminnend Suriname mee zit, maar die door het stilzwijgen onbeantwoord blijven.

Dan hebben we nog de naderende Nations League krachtmetingen die plaatsing voor de Copa America mogelijk moeten maken. Met nog twee weken te gaan moet Natio aantreden tegen Grenada. Is de voorselectie reeds bekend en indien wel, kan deze gedeeld worden met de gemeenschap? Vooral hoe het in deze window uitwedstrijden betreft, is een goede communicatie een pure noodzaak. 

Een kater overhouden aan een wedstrijd is normaal, maar je kan niet te lang in de dip blijven. De kunst is om te leren uit een negatieve ervaring door de juiste analyse te maken en na correctie en of bijsturing, sterker voor de dag te komen. Er is weer een nieuwe kans om de bittere nasmaak weg te spoelen door goed te presteren in de Nations League.

Mireille Hoepel
Advertenties

Thursday 21 September
Wednesday 20 September
Tuesday 19 September