India: Chandrayaan-3 ruimtemissie in baan van maan
06 Aug, 08:40
foto
Het ruimtevaartuig Chandrayaan-3 heeft er veel langer over gedaan om de maan te bereiken dan de bemande Apollo-missies van de jaren zestig en zeventig, die binnen enkele dagen arriveerden. De LVM-3-raket met aan boord het ruimtevaartuig Chandrayaan-3 steeg op 14 juli 2023 op vanaf het Satish Dhawan Space Center. (Foto: ISRO)


De nieuwste ruimtemissie van India, Chandrayaan-3, is meer dan drie weken na de lancering in de baan van de maan gekomen, zei de Indiase ruimtevaartorganisatie zaterdag. De Indian Space Research Organization (ISRO) bevestigde dat Chandrayaan-3, wat maanvoertuig betekent in het Sanskriet, "met succes in de baan van de maan was gebracht".

Als de rest van de huidige missie volgens plan verloopt, zal de missie tussen 23 en 24 augustus veilig landen nabij de weinig verkende zuidpool van de maan.

De laatste poging van India om dit te doen, liep vier jaar geleden op een mislukking uit, toen de grondleiding kort voor de landing het contact verloor.

Chandrayaan-3, ontwikkeld door ISRO, bevat een landermodule genaamd Vikram, wat 'moed' betekent in het Sanskriet, en een rover genaamd Pragyan, het Sanskrietwoord voor wijsheid.

Het is een belangrijke mijlpaal voor het land dat zijn ambitieuze lucht- en ruimtevaartprogramma met een relatief laag budget heeft uitgevoerd. Alleen Rusland, de Verenigde Staten en China hebben eerder een gecontroleerde landing op het maanoppervlak weten te realiseren.

Aan de missie hangt een prijskaartje van 74,6 miljoen dollar – veel lager dan die van andere landen – en is het een bewijs van de zuinige ruimtevaarttechniek van India.

Experts zeggen dat India de kosten laag kan houden door bestaande ruimtevaarttechnologie te kopiëren en aan te passen, en dankzij een overvloed aan hoogopgeleide ingenieurs die een fractie verdienen van het loon van hun buitenlandse tegenhangers.

Het ruimtevaartuig Chandrayaan-3 heeft er veel langer over gedaan om de maan te bereiken dan de bemande Apollo-missies van de jaren zestig en zeventig, die binnen enkele dagen arriveerden.

De gebruikte Indiase raket is veel minder krachtig dan de Saturn V van de Verenigde Staten en in plaats daarvan cirkelde de sonde vijf of zes keer elliptisch rond de aarde om snelheid te winnen, voordat hij op een baan van een maand naar de maan werd gestuurd.

Als de landing succesvol is, zal de rover van Vikram af rollen en het nabijgelegen maangebied verkennen, waarbij beelden worden verzameld die voor analyse naar de aarde worden teruggestuurd.

De rover heeft een missieleven van één maandag of 14 aardse dagen.

ISRO-chef S Somanath heeft gezegd dat zijn ingenieurs de gegevens van de laatste mislukte missie zorgvuldig hebben bestudeerd en hun best hebben gedaan om de storingen op te lossen.

Het Indiase ruimtevaartprogramma is aanzienlijk in omvang en momentum gegroeid sinds het in 2008 voor het eerst een sonde naar de maan stuurde.

In 2014 werd het de eerste Aziatische natie die een satelliet in een baan rond Mars bracht, en drie jaar later lanceerde de ISRO 104 satellieten in één enkele missie.

Het Gaganyaan-programma (Sanskriet voor luchtvaartuigen) van de ISRO is gepland om volgend jaar een driedaagse bemande missie in de baan van de aarde te lanceren.

India werkt ook aan het vergroten van zijn aandeel van 2 procent in de wereldwijde markt voor commerciële ruimtevaart door particuliere ladingen de ruimte in te sturen voor een fractie van de kosten van concurrenten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May