Column: Wat een mentaliteit!
03 Aug, 00:59
foto


De Surinaamse mannen hebben in eigen land hun titel van het Caribisch Volleybal Kampioenschap geprolongeerd. Hoewel de ploeg in deze editie een slechte start kende en in de openingswedstrijd de meerdere moest erkennen in Barbados, mag het deze ambassadeurs meegegeven worden dat ze nimmer het hoofd hebben laten hangen. Met man en macht heeft de ploeg zich eerst geknokt naar de halve finales, vervolgens die horde succesvol genomen om tenslotte in een bloedstollende finale aan het langste eind te trekken. Als titelverdediger was de ploeg het aan zichzelf en het publiek verplicht om de huid zo duur mogelijk te verkopen. Na het eerste kampioenschap enkele Jaren terug, zijn er wat perikelen geweest bij de Surinaamse Volleybal Bond (SuVoBo), waardoor de ploeg niet verder kon groeien. Ook de Corona-pandemie heeft de verdere ontwikkeling van het team belemmerd. De prolongatie van de titel is daarom extra zoet. Niet alleen voor iedereen die heeft bijgedragen aan het succes, maar ook voor sportminnend Suriname in het algemeen.

Hoewel de vrouwenselectie niet in de prijzen is gevallen, hebben ook deze sporters laten zien dat ze van wanten weten en dat er heel veel potentie is in het team. De prestaties van deze teams zullen in breder perspectief bekeken, een positieve uitstraling moeten hebben op sportend Suriname. Er is namelijk aangetoond dat het land met vereende krachten en het juiste beleid, wel degelijk in staat is om succesvol te zijn. Door bij de mannen voor de tweede maal als beste uit de bus te komen, hebben de verschillende actoren laten zien dat de eerste overwinning geen toevalstreffer was, maar eerder het resultaat van doelgericht beleid bij deze organisatie. Om deze teams verder te laten groeien, moeten ze zoveel mogelijk intact blijven, veel traininguren maken en dito internationale meetmomenten hebben.
 
Bij de afvaardiging van selecties door de SuVoBo, moet er meer ondersteuning komen vanuit het bedrijfsleven. Prestaties komen niet uit de lucht vallen, maar zijn het resultaat van gepleegde inspanningen. Deze sporters hebben al laten zien dat ze talent hebben, maar met talent alleen kom je er niet. Willen wij de vruchten plukken van deze teams, dan mag de ondersteuning in welke vorm dan ook, niet uitblijven. Spelers moeten ruim van te voren weten dat hun deelname aan een internationaal krachtmeting gegarandeerd is, waardoor zij zich goed gemotiveerd kunnen voorbereiden. Organisatorisch moet alles in orde zijn. Spelers moeten zich zonder kopzorgen volledig kunnen richten op het eerstvolgende toernooi op de internationale wedstrijdkalender. Vrijstellingen voor school en werk, moeten ook goed geregeld zijn.

Wie het toernooi nauwlettend heeft gevolgd, is ongetwijfeld getuige geweest van teams met een ongekende mentaliteit in een harmonieus geheel. Geen klagende spelers bij een fout van een collega, de zorg bij blessureleed en natuurlijk het delen in de vreugde bij een behaalde punt. Het was gewoon een lust om naar te kijken. De manier waarop het team zich ontwikkelde tijdens het toernooi, verdient een bijzondere vermelding. De heren hebben gedemonstreerd mentaal heel sterk te zijn en slaagden daardoor erin om op de rand van uitschakeling, veerkracht te tonen. Zo een mentaliteit zie je over het algemeen niet vaak bij onze sporters. Doorgaans hoor je al in aanloop naar een toernooi dat we gaan om ervaring op te doen, omdat de opponenten veel sterker zijn. Het was dus echt een verademing om een team te zien strijden voor elke punt en ook nog te komen bovendrijven. Wat een mentaliteit!


Mireille Hoepel
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May