Suriname heeft 14 leningen en 4 schenkingen van IDB
21 Jul, 02:53
foto
Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning en IDB-functionaris Tariq Alli tijdens een persconferentie donderdag. (Foto: CDS)


De General Manager van de Caribbean Country Department van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), Tariq Alli, heeft goede gesprekken gevoerd met de overheid en het bedrijfsleven. Gisteren hebben minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning en de IDB-functionaris tijdens een persconferentie de goede samenwerking benadrukt. Suriname heeft 14 leningen en 4 schenkingen die ingezet worden voor duurzame projecten. 

Raghoebarsing heeft laten doorschemeren dat hij een uitstekende bespreking heeft gehad met Alli. De bewindsman merkt op dat Suriname vanaf 1985 een goede samenwerking heeft met de IDB. “De IDB ondersteunt Suriname in heel veel opzichten. Er zijn veertien projecten die worden gefinancierd door de financiële instelling. De IDB komt in met een financiering van ruim US$ 375 miljoen en er zijn ook schenkingen van ruim US$ 8,5 miljoen”, deelde Raghoebarsing mee. Hij geeft aan dat de projecten zijn geëvalueerd en afspraken zijn gemaakt hoe deze efficiënter en effectiever uitgevoerd kunnen worden.

Suriname en de IDB zijn van mening dat de ontwikkeling van het land niet alleen een aangelegenheid is van geld. “Geld is belangrijk, maar het gaat om de ontwikkelingsvisie. Het beleid van de IDB heeft ook de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) als fundament, wat enorm positief is.” Minister Raghoebarsing geeft aan dat er wordt geïnvesteerd in bestuur, capaciteit en wederopbouw van de productie. De IDB-agenda die samen met Suriname wordt afgedraaid is geïntegreerd en afgestemd met het IMF-programma, meldt de Communicatiedienst Suriname.

De minister heeft uit de doeken gedaan dat er een project van US$10 miljoen in voorbereiding is om de Nationale Ontwikkelingsbank te versterken. “Er is een programma van USD$ 30 miljoen welke wordt voorbereid door het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu. Ook het PURP-programma wordt uitgebreid.” De bewindsman zegt dat er aan de IDB is gevraagd om Suriname vooral te ondersteunen met versnelde opbouw van de capaciteit. Het is volgens hem belangrijk om de instituties duurzaam op te bouwen.

General manager Alli merkt op dat de IDB een goede samenwerking heeft met Suriname. ”Behalve dat we samenwerken met de overheid gaan we ook de private sector in Suriname ondersteunen.” Hij zegt gesprekken te hebben gevoerd met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en dat hij onder de indruk is van hoe de SDG’s geïntegreerd zijn in de bedrijfsvoering. Volgens Alli hebben Surinaamse bedrijven in IDB een volwaardige partner om duurzame impact in het land te vergroten.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May