Olie stabiliseert met oog op Amerikaanse schuldplafond
01 Jun, 14:50
foto
Ondanks de gestage daling van de olieprijs op de markt, is het onwaarschijnlijk dat de OPEC+ verder zal snijden in haar olieleveringen. (Beeld: Reuters)


De olieprijs is vandaag, donderdag, gestabiliseerd toen een mogelijke pauze in de Amerikaanse renteverhogingen en het passeren van een cruciale stemming over de Amerikaanse schuldplafondrekening werden gecompenseerd door een rapport over stijgende voorraden bij 's werelds grootste olieconsument.

Ambtenaren van de Amerikaanse Federal Reserve (FED) suggereerden woensdag dat de rentetarieven deze maand on hold kunnen worden gehouden en het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wetsvoorstel aangenomen dat het schuldplafond van de regering opschort, waardoor de kans op het afwenden van een rampzalig faillissement wordt vergroot.

Brent-futures op ruwe olie daalden met 17 dollarcent (0,23%) tot US$ 72,43 per vat, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate ruwe olie (WTI) met 16 dollarcent (0,23%) daalde tot US$ 67,93. Beide benchmarks daalden dinsdag en woensdag.

"De oliemarkten zijn de afgelopen twee handelsdagen mogelijk oververkocht", zegt CMC Markets-analist Tina Teng. "Het sentiment herstelde zich temidden van de goedkeuring van de schuldrekening in het Huis en het pauzesignaal van FED om de renteverhoging te onderbreken."

Gemengde vraagindicaties uit China, 's werelds grootste olie-importeur, hebben desalniettemin op de markt gedrukt, evenals sectorgegevens die een stijging van de Amerikaanse voorraden ruwe olie laten zien.

Marktbronnen die woensdag cijfers van het American Petroleum Institute (API) citeerden, zeiden dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week met ongeveer 5,2 miljoen vaten zijn gestegen.

"De huidige sfeer is er een van pessimisme", zegt Tamas Varga van oliemakelaar PVM. "Beleggers zijn de laatste tijd pragmatisch en risicomijdend geweest."

De Amerikaanse benchmark Brent is in een jaar tijd gestaag gedaald. (Beeld: Reuters)

Ook staat de bijeenkomst van 4 juni van de OPEC+-producentengroep centraal, waarin de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) en bondgenoten, waaronder Rusland, zullen bespreken of de olieproductie al dan niet verder moet worden verlaagd.

Vier bronnen van de alliantie vertelden Reuters dat het onwaarschijnlijk is dat de OPEC+ de leveringsbeperkingen verder zal verdiepen tijdens hun ministeriële bijeenkomst op zondag, ondanks een daling van de olieprijzen richting US$70 per vat.
Advertenties

Tuesday 26 September
Monday 25 September
Sunday 24 September