VHP bij 3 jaar verkiezing: No las' bribi
27 May 2023, 02:51
foto


Op 25 mei 2023 was het precies 3 jaar geleden dat Suriname te midden van grote financiële onzekerheden, naar de stembus ging. De roep om verandering was groot en de mensen kozen massaal voor de VHP die met de slogan Wo ‘Set ‘En, 20 zetels wist te behalen.

De verwachtingen waren hoog gespannen, terwijl de nieuwe regering onder aanvoering van de VHP voor een enorme klus stond. De Covid-19 pandemie was net begonnen, de wereld ging op slot en langzaam ontstond er een wereldwijde economische crisis. De inkomsten uit de toerisme sector kwamen compleet weg te vallen.

Vele bedrijven moesten sluiten vanwege de Lockdowns en tot overmaat van ramp waren de reserves van ons land bij de Centrale Bank van Suriname gereduceerd tot negatief US$ 140 miljoen. De zittende NDP regering had vanwege haar verkwistend beleid en onverzadigbare leenzucht, geen geld meer om de meest basale uitgaven te doen, zoals onder meer het betalen van ambtenaren salarissen.

Te midden van deze onzekerheden werd de macht aan regering Santokhi/Brunswijk op 16 juli 2020, een maand eerder overgedragen. Om de staatsfinanciën op orde te krijgen startte de nieuwe regering aan een eigen herstelprogramma dat tijdens de verkiezingen beloofd was. Gaandeweg was de noodzaak aanwezig om het traject van het herstelprogramma af te leggen met het IMF.

Een van grootste uitdagingen was de enorme buitenlandse schuld van bijkans US$ 4 miljard, die vanwege de ongunstige rente van enkele van de leningen, steeds verder dreigde op te lopen. Ook de subsidies op alle nutsvoorzieningen, de brandstof en vele andere producten en diensten, drukten enorm op de uitgaven van de overheid.

De onderhandelingen met de vele schuldeisers in verband met de herschikking van onze binnen- en buitenlandse schulden, zijn zo goed als allen afgewikkeld. Ook zijn de meeste subsidies reeds afgebouwd en kunnen we nu spreken van een reële economie. Binnenkort kunnen we na een stilstand van een jaar waarschijnlijk de 2e tranche van de IMF-lening onder gunstige aflossingsvoorwaarden, tegemoet zien.

In de tweede helft van het regeertraject zal de regering verder gaan trekken aan het herstellen van de economie en de monetaire situatie. Tegelijkertijd zullen de negatieve effecten bij het herstellen van de economie opgevangen worden door een sociaal programma, zoals koopkrachtversterking. De regering doet er alles aan om de sociaal zwakkeren tegemoet te komen met financiële injecties. Het sociaal programma zal voortgezet worden net zolang als dat nodig geacht wordt.

We moeten er samen de schouders onder zetten om de economie te herstellen, we moeten hard werken om de economie weer te herstellen. Niet alleen de regering, niet alleen de president, niet alleen de coalitie maar de gehele bevolking. De economie moet weer gaan groeien en bloeien waardoor de bevolking verzekerd kan zijn veiligheid, welvaart en welzijn. Suriname is van ons allemaal.

We zijn één natie, één volk, we zijn niet opgedeeld door historische, culturele, religieuze en etnische zaken, want onze grondwet kent één natie, één volk, één land en dat is Suriname. No las’ bribi, heb vertrouwen in deze regering onder leiding van president Santokhi.
Advertenties

Thursday 25 July
Wednesday 24 July
Tuesday 23 July