Muzieklegende Tina Turner is niet meer
24 May, 17:25
foto
Tina Turner is overleden. De muziekicoon is 83 jaar geworden. (Getty Images)


Zangeres Tina Turner, wier soulklassiekers en pophits als The Best en What's Love Got to Do With It haar tot een superster maakten, is op 83-jarige leeftijd overleden. Turner had de afgelopen jaren een aantal gezondheidsproblemen, waaronder kanker, een beroerte en nierfalen.

Ze werd in de jaren zestig samen met echtgenoot Ike beroemd met liedjes als Proud Mary en River Deep, Mountain High.

Ze scheidde in 1978 van de gewelddadige Ike en boekte in de jaren tachtig nog meer succes als soloartiest.

Tina Turner, ook wel de Queen of Rock 'n' Roll genoemd, was beroemd om haar ordinaire en energieke podiumoptredens en schorre, krachtige zang.

Haar dood werd aangekondigd op haar officiële Instagram-pagina.

"Met haar muziek en haar grenzeloze passie voor het leven betoverde ze miljoenen fans over de hele wereld en inspireerde ze de sterren van morgen", aldus de post. "Vandaag nemen we afscheid van een dierbare vriendin die ons al haar grootste werk nalaat: haar muziek."

Turner won acht Grammy Awards en werd in 2021 opgenomen in de Rock 'n' Roll Hall of Fame als soloartiest, nadat zij in 1991 voor het eerst naast Ike Turner was opgenomen.

Bij haar solo-introductie merkte de Hall of Fame op hoe ze "het eens zo beperkte idee had uitgebreid van hoe een zwarte vrouw een podium kon veroveren en zowel een krachtpatser als een multidimensionaal wezen kon zijn".

Jongere sterren die haar invloed hebben gevoeld, zijn onder meer Beyoncé, Janet Jackson, Janelle Monae en Rihanna.

'Kracht van de natuur'

Turner's manager van 30 jaar, Roger Davies, zei in een verklaring dat "Tina een unieke en opmerkelijke natuurkracht was met haar kracht, ongelooflijke energie en immens talent".

"Vanaf de eerste dag dat ik haar ontmoette in 1980, geloofde ze volledig in zichzelf, terwijl weinig anderen dat in die tijd deden... Ik zal haar heel erg missen", voegde hij eraan toe.

De Amerikaanse zangeres Gloria Gaynor, die ook beroemd werd in de jaren zestig, zei dat Turner "de weg vrijmaakte voor zoveel vrouwen in de rockmuziek, zwart en wit".

Er was ook eerbetoon van supermodel Naomi Campbell, basketballegende Magic Johnson en zangers Kelly Rowland en Ciara.

Op Instagram zei Mick Jagger, frontman van The Rolling Stones, dat Turner "inspirerend, warm, grappig en genereus" was en hem hielp toen hij jong was.

Gewoon de beste

Ze werd geboren in Tennessee in een deelpachtersgezin en kreeg voor het eerst bekendheid als een van de achtergrondzangeressen van de band van haar man, The Kings of Rhythm.

Ze ging al snel aan de slag als frontman van de band, en het paar proefde commercieel succes met Fool in Love en It's Gonna Work Out Fine, die begin jaren 60 de Amerikaanse hitlijsten haalden.

Hun andere hits waren Nutbush City Limits uit 1973, over het kleine stadje waar Tina werd geboren. Maar Ike's fysieke en emotionele mishandeling eiste zijn tol. Hij was het die haar naam veranderde van haar geboortenaam, Anna Mae Bullock, in Tina Turner - een beslissing die hij nam zonder haar medeweten, een voorbeeld van zijn controlerende gedrag.

Ze herinnerde zich het trauma dat ze tijdens hun relatie had opgelopen in haar memoires uit 2018, My Love Story, waarin ze seks met de overleden muzikant vergeleek met "een soort verkrachting".

"Hij gebruikte mijn neus zo vaak als bokszak dat ik bloed door mijn keel kon voelen stromen als ik zong", schreef ze.

Nadat ze aan haar misbruiker was ontsnapt, bouwde ze haar carrière weer op en werd ze een van de grootste pop- en rocksterren van de jaren 80 en 90, met hits als Let's Stay Together, Steamy Windows, Private Dancer, James Bond-thema GoldenEye, I Don't Wanna Fight en It Takes Two, een duet met Rod Stewart.

Ze speelde ook in de film Mad Max Beyond Thunderdome uit 1985 - waarin nog een van haar hits te zien was, We Don't Need Another Hero - en de rockopera Tommy as the Acid Queen uit 1975 van The Who.

Ze vond het geluk bij haar tweede echtgenoot, de Duitse muziekdirecteur Erwin Bach. Ze begonnen halverwege de jaren 80 te daten en trouwden in 2013. Het paar woonde in Zwitserland en Turner nam het Zwitserse staatsburgerschap aan. Hij schonk haar in 2017 een van zijn nieren nadat was ontdekt dat ze aan nierfalen leed.

Ze leed ook een tragedie met het verlies van haar oudste zoon Craig door zelfmoord in 2018. Zijn vader was Turner's voormalige bandmaat, Raymond Hill.

Een andere zoon, Ronnie, wiens vader Ike Turner was, stierf in 2022. Ze had ook twee geadopteerde zonen, Ike Jr en Michael, Ike's kinderen uit een eerdere relatie.

Tina's levensverhaal bracht een biopic uit 1993 voort met de titel What's Love Got To Do With It, die Angela Bassett een Oscar-nominatie opleverde voor het spelen van de ster; en een hitmusical - toepasselijk getiteld Tina: The Musical. Ze was ook het onderwerp van de HBO-documentaire Tina in 2021.

In een interview met Marie Claire Zuid-Afrika in 2018, zei Turner: "Mensen denken dat mijn leven zwaar is geweest, maar ik denk dat het een prachtige reis is geweest. Hoe ouder je wordt, hoe meer je beseft dat het niet is wat er is gebeurd, het gaat erom hoe je ermee omgaat."
Advertenties

Sunday 03 March
Saturday 02 March
Friday 01 March