Klimaatsveranderingestafette, race tegen de klok
03 May 2023, 04:51
foto


Het is belangrijk om voldoende, heldere en vooral duidelijke informatie te delen over klimaatverandering in Suriname. Dit is het doel van het online project ‘Klimaatveranderingestafette’ van stichting Skrifi. Op de website wordt informatie over het klimaat gedeeld. De naam ‘Klimaatveranderingestafette’ kan gezien worden als een race tegen de klok. "Een race waar we elk individu voor nodig hebben. We moeten als samenleving goed geïnformeerd zijn over wat de negatieve effecten van klimaatverandering op ons leven zijn. Ook over hoe wij een bijdrage kunnen leveren bij het verminderen hiervan en dat we sámen moeten werken aan de aanpak", zegt de Skrifi.

Suriname werd afgelopen week geteisterd door zware stortregens met als gevolg dat grote delen van de stad en gebieden in de districten en het binnenland kampten met ernstige wateroverlast en overstromingen. De komende jaren kunnen  vaker zulke zware regens worden verwachten maar ook rukwinden en hittegolven. Dit zijn de (nadelige) effecten van klimaatverandering.

Het klimaat is altijd in beweging. Natuurlijke en menselijke invloeden zorgen voor verandering. Sinds de industriële revolutie is de invloed van de mens op het klimaat snel groter geworden. De gemiddelde temperatuur van de aarde is de afgelopen 130 jaar met 1 graad gestegen. Ook is de zeespiegel in die tijd met 20 centimeter gestegen. Dit komt vooral door de uitstoot van broeikasgassen als koolstofdioxide (CO2) en methaan.

Broeikasgassen zorgen ervoor dat warmte in de atmosfeer wordt vastgehouden en daardoor stijgt de temperatuur op aarde. Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor mens, natuur en milieu. De samenleving moet zien in te spelen op deze gevolgen, zodat de verschillende maatschappelijke processen, zoals bedrijfsvoering en onderwijs, gewoon voortgang kunnen vinden of niet te lang stagneren.

Verder moeten veroorzakers van de versnelling van klimaatverandering verantwoordelijk worden gehouden en ter verantwoording geroepen. Burgers moeten volgens stichting Skrifi aandringen op duurzame acties vanuit de overheid, waardoor de aanpak van de effecten van klimaatverandering succesvol zal zijn voor op de lange termijn. "Dat doen we niet alleen voor onszelf, maar ook voor de generaties die na ons komen. Dit is overeenkomstig het dertiende ‘Duurzame Ontwikkelingsdoel’ (SDG), dat is gericht op het tegemoetkomen van de noden van ontwikkelingslanden en opvangen van de gevolgen van klimaatgerelateerde rampen". Het is belangrijk dat de samenleving weerbaar wordt gemaakt voor de negatieve gevolgen van klimaatverandering.

Op de website van de ‘Klimaatveranderingestafette’ zijn momenteel vier informatieve artikelen te lezen over klimaatverandering in Suriname. De komende periode zullen er meer artikelen, essays, afleveringen van podcast en filmpjes worden geplaatst en gedeeld via social media. Ook het overzicht zal worden aangevuld met meer informatie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May