Cuba prijst parlementsverkiezingen als 'overwinning' ondanks kritiek
28 Mar 2023, 08:41
foto
Een vrouw loopt naar een stembureau om haar stem uit te brengen tijdens de parlementsverkiezingen in Havana, Cuba op 26 maart 2023. (Foto: Reuters)


De Cubaanse autoriteiten hebben gezegd dat de kiezers alle 470 wetgevers voor de Nationale Vergadering van het land hebben gekozen, nadat het Caribische eiland parlementsverkiezingen had gehouden zonder oppositiekandidaten. Verkiezingsfunctionarissen zeiden maandag dat de aanvankelijke opkomst 75,92 procent was, hoger dan de deelname aan gemeenteraadsverkiezingen in november en een referendum over de Cubaanse familiewet, die het homohuwelijk legaliseerde, in september.

"We willen onze mensen bedanken ... voor hun massale deelname aan dit verkiezingsproces van transcendentaal belang voor het heden en de toekomst van de natie", zei Alina Balseiro, president van Cuba's Nationale Kiesraad, op de staatstelevisie.

Deelname aan de verkiezingen van zondag werd door zowel pro- als antiregeringsgroepen algemeen gezien als een lakmoesproef om de steun voor het Cubaanse leiderschap te peilen in een tijd van diepe economische crisis en groeiende sociale onrust.

Op Twitter prees de Cubaanse president Miguel Diaz-Canel de stemming als een "overwinning" voor het Cubaanse volk, en voegde er maandag aan toe dat de hoge opkomst een "homerun" was.

De 23.648 stembureaus van het land sloten zondag om 19.00 uur lokale tijd, een uur later dan aanvankelijk door de autoriteiten was aangekondigd.

De regering van Cuba staat geen oppositie toe, dus de meeste parlementskandidaten zijn lid van de Communistische Partij van Cuba (PCC). Kandidaten moeten nog steeds 50 procent van de stemmen krijgen om gekozen te worden.

Oppositiegroepen, voornamelijk buiten Cuba, hadden kiezers aangemoedigd om uit protest thuis te blijven, omdat ze zeiden dat de verkiezingen geen betekenis hadden in een eenpartijstelsel zonder formele oppositie of internationaal toezicht.

Cuba houdt toezicht op zijn eigen verkiezingen en staat niet toe dat onafhankelijke, internationale waarnemers de procedure volgen.

De Amerikaanse ambassade in Cuba hekelde de stemming als "ondemocratisch".

"Het Cubaanse volk verdient echte keuzes bij echte verkiezingen met kandidaten van meer dan één politieke partij en buiten de Communistische Partij", schreef de ambassade op Twitter.

Zondag hadden de Cubaanse kiezers twee keuzes: ze konden de namen van een willekeurig aantal individuele kandidaten aanvinken, of ze konden de optie "stemmen voor iedereen" selecteren.

Carlos Diego Herrera, een 54-jarige smid in Havana, vertelde het persbureau AFP: "Ik heb voor de unified vote gestemd omdat ik me, ondanks de behoeften en de moeilijkheden die dit land kan hebben, niet kon voorstellen" niet te stemmen. Hij zei dat onthouding hetzelfde zou zijn als stemmen "voor degenen die ons willen verpletteren, de Yankees".

De zondag gekozen wetgevers zullen vijf jaar dienen. Tijdens hun eerste zitting, gepland voor april, zullen ze uit hun gelederen de volgende president van Cuba kiezen.

De president van het land, Diaz-Canel, die zondag een zetel in de wetgevende macht won, zal naar verwachting door wetgevers worden herkozen.

De nieuwe lichting wetgevers zal naar verwachting ook wetten goedkeuren die controversiële kwesties regelen, waaronder de regulering van de pers en het recht om te protesteren in Cuba.

Balseiro, de verkiezingsfunctionaris, zei dat 72 procent van de kiezers de optie op stembiljetten had gekozen waardoor ze in één keer op alle kandidaten konden stemmen, wat betekent dat de 470 kanshebbers allemaal werden gekozen.

"Deze voorlopige resultaten valideren de verkiezing van de 470 kandidaten die zijn voorgesteld als plaatsvervangers van de Nationale Vergadering, elk met meer dan 50 procent van de uitgebrachte geldige stemmen", zei Balseiro.

Ambtenaren zeiden dat iets meer dan 90 procent van de uitgebrachte stemmen als geldig werd beschouwd, waarbij 6,2 procent blanco werd gelaten en 3,5 procent nietig werd verklaard.
Advertenties