VS zegt meer dan US$ 171 miljoen toe aan hulp Venezolanen
18 Mar 2023, 12:50
foto
Venezolaanse migranten eten voedsel van vrijwilligers voordat ze verder reizen naar de Verenigde Staten, in San Jose, Costa Rica. (Foto: Reuters)


De Verenigde Staten (VS) heeft vrijdag tijdens een donorconferentie meer dan 171 miljoen dollar aan humanitaire hulp en ontwikkelingsfinanciering toegezegd om Venezolanen te helpen die getroffen zijn door de economische en politieke crisis van het land.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn in de afgelopen jaren zo'n 7 miljoen mensen gevlucht als gevolg van de crisis in Venezuela. De meesten zijn nu verspreid over Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Velen hebben moeite om toegang te krijgen tot basisdiensten, voedsel en formeel werk.

"Deze nieuwe financiering zal helpen voorzien in voedsel, gezondheidszorg, noodopvang en toegang tot juridische en beschermende diensten", zei de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Linda Thomas-Greenfield virtueel op de conferentie in Brussel.

In een verklaring zei de USAID dat US$ 84 miljoen van de financiering zal worden toegewezen aan humanitaire hulp, waardoor directe hulp wordt geboden aan Venezolanen die in het land blijven, terwijl US$ 31 miljoen ervan zal worden gebruikt om de economische integratie van Venezolanen die naar Colombia en Ecuador zijn gevlucht te helpen.

De resterende 56 miljoen dollar zal een aantal humanitaire programma's voor Venezolanen en hun gastgemeenschappen ondersteunen, waaronder noodopvang, toegang tot gezondheidszorg en bescherming van kwetsbare groepen, aldus de USAID.

De financiering volgde op de aankondiging van Washington in september dat het bijna $ 376 miljoen aan humanitaire hulp aan Venezolanen zou verstrekken.

De VS steunt de Venezolaanse oppositie, erkent haar parallelle wetgevende macht en veroordelen wat volgens hen de dictatuur van de socialistische president Nicolas Maduro is.

Onder het bewind van voormalig president Donald Trump heeft de VS de sancties tegen het Zuid-Amerikaanse land geïntensiveerd. Het bevroor en nam Venezolaanse overheidsgelden in beslag bij de Federal Reserve Bank of New York en gebruikte het geld vervolgens om wetgevers van de oppositie te steunen die tegen Maduro zijn.

De Venezolaanse oppositie heeft geklaagd dat het goedkeuringsproces van de VS dat nodig is om de vorige persoon voor de verdeling van fondsen, voormalig interim-president Juan Guaido, te vervangen, voortduurt. Ze zeggen dat de fondsen ook zullen helpen bij humanitaire inspanningen.

De regering van Maduro verzet zich tegen wat zij zegt als buitenlandse inmenging van de VS in haar politiek en heeft gezegd dat de oppositie fondsen heeft gestolen die kunnen worden gebruikt voor sociale en medische ondersteuning.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April