Xi Jinping begint historische 3e termijn als leider van China
10 Mar 2023, 22:50
foto
Xi Jinping is begonnen aan zijn historische derde termijn als president van China. (Getty Images)


De Chinese leider Xi Jinping heeft zich verzekerd van een historische derde termijn als president. Het volgt op een consolidatie van de macht die de 69-jarige Xi tot China's meest dominante leider in generaties heeft gemaakt.

In het Chinese bestuurssysteem zijn de functies van de president grotendeels ceremonieel. De macht van Xi komt doordat hij secretaris-generaal van de Communistische Partij en voorzitter van de Centrale Militaire Commissie (CMC) is.

Op een partijcongres afgelopen oktober kreeg hij beide functies overhandigd.

De bevestiging van zijn derde ambtstermijn als president werd algemeen verwacht. Het benoemen van een nieuwe premier en verschillende ministers in de komende dagen wordt belangrijker geacht.

Van de nieuwe aangestelden wordt meestal verwacht dat ze Xi Jinping-loyalisten zijn. Dit geldt ook voor Li Qiang, die wordt getipt om de nummer twee van Xi te worden.

Op vrijdag heeft Xi ook een nieuwe termijn gewonnen als voorzitter van de CMC van de Volksrepubliek China. Er zijn twee CMC's in het land - de ene is een partijorganisatie en de andere is een staatsinstelling - maar hun samenstelling is meestal hetzelfde.

Xi heeft zijn heerschappij verstevigd nu China heropent van zijn vernietigende nul-Covid-beleid dat antiregeringsprotesten heeft aangewakkerd. Het land wordt ook geconfronteerd met een dalend geboortecijfer dat zijn economische groeimotor bedreigt.

De banden tussen Beijing en Washington blijven op de proef gesteld, onlangs benadrukt door beschuldigingen dat China de VS met ballonnen bespioneerde.

"Of een versterkte Xi en toenemende centralisatie voldoende zijn om deze problemen te overwinnen - of ze misschien erger te maken - is onbekend en misschien ook niet bekend op dit moment", vertelde Ian Chong, een politicoloog aan de National University Singapore, aan de BBC.

"In zekere zin gokt Xi erop dat centralisatie onder de partij met hem aan het roer een oplossing is voor deze ongelijksoortige problemen", zei hij.

De zogenaamde twee sessies van het Nationale Volkscongres en de Chinese People's Political Consultative Conference (CPPCC) deze week, worden nauwlettend gevolgd omdat het een glimp geeft van de koers van China in de komende jaren.

Sinds Mao Zedong waren leiders in China beperkt tot twee ambtstermijnen. Toen Xi deze beperking in 2018 liet veranderen, transformeerde het hem in een figuur met een bereik dat niet meer is gezien sinds voorzitter Mao.

Eveneens op vrijdag benoemde de nationale wetgevende macht Han Zheng, een 68-jarig voormalig lid van het Permanent Comité van het Politburo, tot vicepresident.

Het belang van de functie varieert, omdat de functies ervan niet volledig zijn gedefinieerd. De laatste vicepresident, Wang Qishan, stond echter aan het hoofd van Xi's anticorruptiecampagne, zei Chong. De kans is groot dat Han de aanwijzingen van Xi op de voet zal volgen en het beleid van de president waar nodig zal handhaven, voegde hij eraan toe.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May