Russische invasie niet zonder gevolgen voor Suriname
24 Feb 2023, 04:29
foto


Op 24 februari 2022, precies een jaar geleden, werden wij allemaal wakker in een nieuwe wereld. Voor de hele wereld waren de gevolgen van de inval van Rusland in Oekraïne nog niet duidelijk. Zij zijn nu zeer reëel, ook voor Suriname en de regio. Rusland werd in de Algemene Vergadering van de VN door 143 landen veroordeeld voor zijn illegale annexaties, terwijl slechts vijf landen het steunden, waaronder Wit-Rusland, Noord-Korea en Iran.

Waarom is dit niet zonder gevolgen voor Suriname? Wij weten dat sommige Surinamers zich afvragen wat de gevolgen zijn voor hun land, van dit schijnbaar verre conflict, dat zich "onder Europeanen" afspeelt. In werkelijkheid heeft dit conflict directe gevolgen voor ons allen hier. Ten eerste omdat de wereld sinds 24 februari 2022 is veranderd. Het is veel instabieler geworden. De destabilisatie van de internationale orde en van de voedsel- en energiemarkten is in de hele regio voelbaar. De gevolgen zijn dagelijks zichtbaar in de prijzen van grondstoffen, vooral olie en gas, maar ook van bepaalde voedingsmiddelen, wat een groot deel van de inflatie in Suriname verklaart.

Zo haalde Suriname vroeger tarwe uit Rusland en Oekraïne, maar nu richt het zich tot Canada en de Verenigde Staten. Naar deze markten is veel vraag. Het aanwenden van internationale financiering is eveneens moeilijker. Gezien de onzekerheden in de wereld, kunnen investeringsbeslissingen van grote multinationals worden uitgesteld.

Ook Europa, een van de hoofd partners van Suriname, is veranderd. De leden van de Europese Unie hebben hun interne solidariteit tegenover de Russische agressie tegen Oekraïne versterkt en staan eensgezind achter het land. Oekraïne heeft de status van kandidaat-lidstaat gekregen voor een mogelijk EU-lidmaatschap.

Tegenover de Russische dreiging van voedselonzekerheid heeft de Europese Unie ook haar partnerschap met de landen van het Zuiden versterkt op het gebied van gezondheid, onderwijs, landbouw en de bestrijding van de gevolgen van klimaatverandering.

Wij zijn de regering van Suriname dankbaar dat zij resoluties blijft steunen waarin Rusland wordt veroordeeld voor zijn illegale annexaties en een moorddadige oorlog waarvoor in de wereld van vandaag geen plaats is.

Nicolas de Bouillane de Lacoste
Ambassadeur van Frankrijk in Suriname
Voormalig ambassadeur in Minsk (Belarus)

Het volledig stuk kunt u hier downloaden.


pdf-icon.gif Tribune_van_de_ambassadeur_van_Frankrijk_in_Paramaribo_-_24_februari_-_l._._._.pdf                
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April