Column: Oorverdovend stil (2)
17 Feb 2023, 00:59
foto
Suriname heeft in juni vorig jaar het opgenomen tegen Mexico. De wedstrijd werd met 3-0 gewonnen door de Mexicanen. (Foto: Diederik Samwel)


Nog vijf weken en dan speelt Suriname thuis tegen Mexico in de Nations League. Prachtig vooruitzicht. Ik ben benieuwd welk elftal de Mexicanen in het veld brengen onder de nieuwe bondscoach Diego Cocca - met zo’n familienaam kun je prima voor de dag komen in Mexico - , die vorige week de ontslagen Gerardo Martino is opgevolgd. Deze laatste, ook wel ‘Tata’ genoemd, had na het voor El Tri mislukte WK de eer aan zichzelf gehouden.

Nog veel nieuwsgieriger ben ik naar de Surinaamse nationale selectie. Met welke spelers neemt ‘natio’ het op tegen Mexico? Niemand die het weet. Want vanuit de SVB is het al maanden verdacht stil. Oorverdovend stil zelfs.

Wakti noh. Die woordcombinatie komt me bekend voor. Wat blijkt? Bijna tien jaar geleden heb ik onder de kop ‘Oorverdovend stil’ al eens een column geschreven. Even klikken en scrollen en u tovert de tekst zo tevoorschijn. Een gedateerd verhaal, hoor ik u denken. Nou, dat valt reusachtig mee. Of tegen. Want die bewuste bijdrage ging over de aanstaande verkiezingen bij de Surinaamse voetbalbond - we zitten dan in april 2013 - en over het gebrek aan visie, toekomstplannen en perspectief bij de kandidaat-bestuursleden. Is er een decennium later dan niets veranderd binnen het nationale voetbal?

Wel wis en waarachtig. Zoals bekend mag de bondscoach sinds eind 2019 spelers zonder de Surinaamse nationaliteit maar met Surinaamse roots voor natio oproepen. Dean Gorré deed het als eerste door Nigel Hasselbaink op te stellen. Daarna debuteerden onder Gorré, Stanley Menzo en Aron Winter nog zo’n 25 profvoetballers uit Europa en ver daarbuiten in het Surinaams elftal.

Sindsdien is het mijn gewoonte om na elk voetbalweekend na te gaan hoe het al die Surinaamse internationals over de grens vergaat. Dat biedt fantastische perspectieven voor natio. Zo stoomt Milan van Ewijk wekelijks over de rechterflank bij SC Heerenveen, ontpopt Million Manhoef zich als revelatie bij het dit seizoen matig presterende Vitesse en is spits Jeredy Hilterman van Almere City een van de topscorers in de Keuken Kampioen Divisie. Kijken we over de Nederlandse grens dan behoren Sheraldo Becker en Danilho Doekhi bij Union Berlin wekelijks tot de uitblinkers in de Duitse Bundesliga, maakt Crysensio Summerville een stormachtige ontwikkeling door bij Leeds United in de Premier League en is Ridgeciano Haps tegenwoordig actief voor Genoa dat aardig op koers ligt voor promotie naar de Italiaanse Serie A. Intussen kwam spelmaker Tjaronn Chery dit seizoen uit in de Champions League bij zijn Israëlische club Maccabi Haifa en ontwikkelde Diego Biseswar zich tot super-sub bij het Griekse PAOK Saloniki.

Een veelbelovend rijtje dat met gemak valt uit te breiden. Alleen al die namen. Leggen de mannen op het veld dezelfde creativiteit aan de dag als hun ouders bij de keuze van hun voornaam, dan druipen Carlos, Juan, Jorge, Jesús, Luis (2x) straks met de staart tussen de benen af richting Zanderij. Maar, zijn deze vedetten wel bereid het shirt met de gele ster aan te trekken? Me dunkt: voor wie daarin volgende maand thuis in Paramaribo tegen Mexico mag spelen, lijkt me dat een uitgemaakte zaak.

Het punt is alleen: wie gaat die spelers oproepen nu we helemaal geen bondscoach hebben? Ik heb daar over gebeld met Aron Winter. Hij fungeerde als interim-bondscoach tijdens de laatste wedstrijd van natio tegen PEC Zwolle, in september vorig jaar. Sindsdien geldt hij als de aangewezen opvolger van Menzo. Volgens Winter komt het zeker voor elkaar met zijn contract. Dat ik heb gecheckt bij SVB-voorzitter John Krishnadath. Die laat ook weten dat het snel in orde komt met de nieuwe bondscoach.

Toch is het sindsdien stil gebleven. Terwijl de Nations League-interland tegen Mexico toch echt op 23 maart staat gepland. Ik verwacht dan ook dat het binnen een paar dagen gedaan is met de stilte. Dan maakt de SVB bekend dat Winter per 1 maart aantreedt als bondscoach. Met de officiële benoeming lopen we dan een week of twee achter op de Mexicanen. Maar Winter zou Winter niet zijn als hij niet allang die telefoontjes met de Europese internationals heeft gepleegd. Anders gaat hij echt niet op de bank zitten in het Essed-stadion.


Diederik Samwel
Advertenties

Monday 04 March
Sunday 03 March
Saturday 02 March