Column: Begroting in balans ten koste van het volk
07 Feb, 00:59
foto


Brandstof is een paar maal verhoogd. Deze keer heeft de drastische verhoging gezorgd voor stress en hartkloppingen. En nu moet voor de marktconforme unleaded minimaal SRD 3,16 per liter en voor diesel SRD 4,16 meer worden neergeteld. Komende maand gaat de prijs van diesel nog eens met hetzelfde bedrag de zwaar bewolkte lucht in. Ook de stroomrekening zal nog voor kortsluiting zorgen in de platte versleten portemonnee. De rekening voor internet bij Telesur gaat elke maand met bijkans SRD 100 de lucht in. Nu moet voor ADSL meer dan SRD 760 worden neergeteld. Daar komt nog btw bovenop.

De regering zal er alles aan doen om het IMF tevreden stellen om de begroting in balans te krijgen. Er moet meer geld in het laatje komen, anders gaat de EBS-rekening op last van het IMF elk kwartaal met 20% omhoog. Zo zal de SRD 260 subsidie per maand worden weggehaald, want ook de rijken krijgen deze subsidie. Minister Stanley Raghoebarsing heeft op een persconferentie én in DNA in een stortvloed van woorden uitgelegd dat de SRD 350 miljoen per maand aan subsidie van brandstof, beter gebruikt kan worden. Hij heeft SRD 20 miljoen nodig voor de afdeling Cardiologie van AZP om 160 levens per jaar te kunnen redden. En zijn collega Marie van Onderwijs heeft SRD 108 miljoen nodig om scholen te bouwen en kinderen in de klas te krijgen.

Mooie hartbrekende voorbeelden van de minister..., alleen zal de besparing echt niet gaan naar de ziekenhuizen of de scholen. Het belangrijkste doel van al de verhogingen is om de begroting in balans te krijgen, want anders speelt het IMF niet meer mee. Suriname heeft al drie beoordelingen gemist en heeft daarom ook geen geld gekregen. De review van maart moet succesvol zijn. De 'gasbom' waar de minister het over had, dreigt te ontploffen. De regering is wakker en gaat zaken aanpakken die al twee jaar geleden moesten gebeuren, zoals grondhuurtarieven verhogen, belasting innen in de maritieme zone, aanpassen van de tarieven om vliegtuigen te begeleiden, te laten landen en opstijgen.

Het is duidelijk dat de miljarden subsidies niet kunnen worden gehandhaafd. Maar een land regeren is niet alleen maar kijken naar macro-economische maatregelen. Er moet vooral ook met mededogen gekeken worden naar het volk dat aan het verzuipen is in het modderige water. De middenklasse is allang weggevaagd en de toekomst is niet hoopgevend. De armoedegrens is door een deskundige commissie vastgesteld op SRD 12.000 per maand voor een gezin van vier personen -moeder, vader en twee kinderen. Alle leerkrachten, de meeste ambtenaren, de werknemers bij het bedrijfsleven, werkers in het ziekenhuis, kortom het overgrote deel van de werkbevolking, leeft in armoede.

De regering rekent nog met de oude armoedegrens van SRD 6.000 per maand om gezinnen tegemoet te komen met SRD 1.800. Deze bedragen zijn nu al achterhaald. Terwijl de verhogingen zijn doorgevoerd, moet de registratie nog beginnen. Het bestand van Sociale Zaken wordt gehanteerd om kansarmen die geregistreerd zijn alvast tegemoet te komen. Zoals het met veel zaken bij de overheid gaat, zal het enige tijd kosten voordat mensen daadwerkelijk geholpen worden. Eerst zullen vooral family and friends geholpen worden. In het bestand komen nu reeds meerdere personen per politiek gelieerde gezinnen voor in het bestand. De registratie moet transparant geschieden waarbij sociale controle kan worden toegepast.

De belastingvrije som is opgetrokken naar SRD 7.500, maar de paar honderd belastingvoordeel is nu reeds achterhaald met btw op goederen en diensten en de vele verhogingen die doorgevoerd zijn. Hoe gerechtvaardigd de maatregelen volgens Heertje deel 1 ook zijn, het volk kan deze molensteen, die hem dieper in de 'toko toko' van het rijstveld met ratten drukt, niet dragen. De landbouwer kan geen inputs meer kopen om te planten, daarom zijn de prijzen van groenten en fruit het afgelopen jaar het hardst gestegen. De regering lijkt geen enkel gevoel meer te hebben voor het volk, terwijl ondanks de moord en brand die de vicepresident gilt, de wisselkoers nog steeds aan het stijgen is. De begroting kan in balans komen, maar het volk is volkomen uit balans geraakt, terwijl de machthebbers doorgaan met hun luxe leven. Zij leveren niks in. Dit kan nooit goed aflopen...

Nita Ramcharan
Advertenties

Wednesday 06 December
Tuesday 05 December
Monday 04 December