Film Ida Does in Amerikaans College Program
13 Jan 2023, 09:41
foto
Ida Does, 2e van rechts, tussen studenten Emerson College in de Verenigde Staten van Amerika.


De Europese afdeling van het Amerikaanse Emerson College heeft de bekroonde documentaire film van regisseur Ida Does Nieuw Licht- het Rijksmuseum en de slavernij (2021) opgenomen in haar lesprogramma. Het onderwijsinstituut, dat inzoomt op de communicatieve wetenschappen en -kunsten biedt zijn studenten kennis en ervaring aan op gebieden als film, theater, journalistiek, public relations, marketing, literatuur en de humaniora.

De documentaire Nieuw Licht (New Light) volgt het voorbereidingsproces van de bijzondere slavernij tentoonstelling van het Amsterdamse Rijksmuseum. Volgens Dulcia Meijers, kunst- en cultuurhistoricus en Senior Academic Executive van het European Center van Emerson College, biedt New Light 'kostbare inzichten in het complexe proces van herinterpretatie en herwaardering van het Nederlands materieel en immaterieel erfgoed. Het werpt letterlijk een ander licht op de zogenaamde Gouden Eeuw van de Nederlandse geschiedenis.

De film aldus Meijers, ‘documenteert het onderzoek, het denkproces en de discussies rond de beoordeling en selectie van kunstwerken en historische objecten. De gelaagde scènes, waarin de regisseur de vier conservatoren van het Rijksmuseum volgt en bevraagt, zetten aan tot reflectie en leveren voeding voor een anders en meer divers denken. De film draagt uitdagende gespreksonderwerpen aan, voedt het kritisch denken, en creëert uitstekende kansen en ervaringen voor studenten die de Nederlandse kunst, cultuur en geschiedenis bestuderen!’

In 2021 gaf Ida Does een gastcollege aan de studenten van het Emerson College, dat door de Hollywood Reporter op nummer 6 van beste Amerikaanse Filmscholen werd geplaatst. De documentaire Nieuw Licht draaide inmiddels op diverse internationale Filmfestivals en werd bekroond in Belize, Aruba en New York.

"Het is voor ons een enorme inspiratie dat honderden jonge internationale studenten, kennis kunnen nemen van deze belangrijke actuele discussies en mogelijkheden. Het geeft mijn film echt een mooie en duurzame meerwaarde", zegt Ida Does, die onlangs in Nederland genomineerd is voor de Award Vrouw in de Media 2023.
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May