Grote toeloop voor lichaam Benedictus XVI in het Vaticaan
02 Jan 2023, 18:46
foto
Mensen staan in de rij om hun respect te betuigen aan emeritus paus Benedictus XVI die opgebaard ligt in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan. (Foto via AP)


Het lichaam van emeritus paus Benedictus XVI, zijn hoofd rustend op een paar karmozijnrode kussens, lag maandag opgebaard in de Sint-Pietersbasiliek terwijl tienduizenden mensen in de rij stonden om hulde te brengen aan de paus die de wereld schokte door tien jaar geleden met pensioen te gaan.

Aan de vooravond van de eerste van drie kijkdagen hadden Italiaanse veiligheidsfunctionarissen gezegd dat er maandag minstens 25.000 tot 30.000 mensen zouden komen. Maar halverwege de middag, ongeveer zes uur nadat de deuren van de basiliek voor het publiek opengingen, schatte de Vaticaanse politie dat er ongeveer 40.000 waren aangeschoven om het lichaam te zien, zei de Heilige Stoel.

Toen het daglicht aanbrak, droegen 10 pauselijke heren met witte handschoenen - lekenassistenten van pausen en pauselijke huishoudens - het lichaam op een met stof beklede houten brancard na aankomst bij de basiliek naar zijn rustplaats voor het hoofdaltaar onder Bernini's torenhoge bronzen baldakijn.

Een Zwitserse Garde salueerde toen het lichaam van Benedictus door een zijdeur werd binnengebracht nadat het in een busje was overgebracht vanuit de kapel van het kloosterterrein waar de steeds zwakker wordende, 95-jarige voormalige paus zaterdagochtend stierf.

Zijn oude secretaris, aartsbisschop Georg Gaenswein, en een handvol toegewijde lekenvrouwen die in het huishouden van Benedictus dienden, volgden het busje een paar honderd meter te voet in een stille processie naar de basiliek. Sommige vrouwen staken een hand uit om het lichaam met respect aan te raken.

Voordat de gewone gelovigen de basiliek binnen mochten, werden er gebeden opgezegd en de aartspriester van de basiliek, kardinaal Mauro Gambetti, sprenkelde wijwater over het lichaam en een kleine wolk wierook werd bij de baar vrijgelaten. Benedictus' handen waren gevouwen met een rozenkrans om zijn vingers.

Even na 9.00 uur  werden de deuren van de basiliek opengezwaaid zodat het publiek, van wie sommigen urenlang hadden gewacht in de ochtendschemering, hun respect kon betuigen aan de overleden paus, die zich terugtrok uit het pausdom in 2013. Hij was de eerste paus die dit deed in 600 jaar.

Trouw en nieuwsgierig beende het publiek snel door het middenpad om langs de baar te komen met zijn gedrapeerde stoffen na te hebben gewacht in een rij die halverwege de ochtend rond het Sint-Pietersplein kronkelde.

Het lichaam van Benedictus was gekleed met een mijter, het puntige hoofddeksel van een bisschop en een rode mantel.

De 35-jarige Filippo Tuccio zei dat hij met een nachttrein uit Venetië kwam om het lichaam van Benedictus te bekijken. "Ik wilde Benedictus eren omdat hij een sleutelrol speelde in mijn leven en mijn opleiding", zei Tuccio.

"Toen ik jong was, nam ik deel aan de Wereldjongerendagen", zei hij, verwijzend naar de jamborees van jonge gelovigen die periodiek werden gehouden en bijgewoond door pausen. Tuccio voegde eraan toe dat hij theologie had gestudeerd, en "zijn pontificaat vergezelde mij tijdens mijn universitaire jaren."

"Hij was erg belangrijk voor mij: voor wat ik ben, mijn manier van denken, mijn waarden", vervolgde Tuccio.

Onder degenen die naar de basiliek kwamen kijken, was kardinaal Walter Kasper, net als Benedictus, een Duitse theoloog. Kasper was tijdens het pausdom van Benedictus hoofd van het bureau voor christelijke eenheid van het Vaticaan.

Benedictus heeft een "belangrijke stempel" gedrukt op theologie en spiritualiteit, maar ook op de geschiedenis van het pausdom met zijn moed om een stap opzij te zetten, vertelde Kasper aan The Associated Press. "Dit ontslag was geen teken van zwakte, maar een teken van kracht, een grootheid omdat hij zag dat hij de uitdagingen van het pausschap niet meer aankon", zei Kasper.

Kasper, een van de kardinalen die Benedictus in 2005 tot paus verkozen, voegde eraan toe dat het aftreden "een meer menselijke visie gaf aan het pausdom: dat de paus een man is en afhankelijk is van zijn fysieke en mentale krachten."

De openbare bezichtiging was gepland voor 10 uur op maandag en 12 uur elk op dinsdag en woensdag vóór de begrafenis van donderdagochtend, die zal worden geleid door paus Franciscus op het Sint-Pietersplein.

Zoals Benedictus wenste, zal de begrafenis gekenmerkt worden door eenvoud, zei het Vaticaan bij de aankondiging van het overlijden op zaterdag.

Arbeiders waren maandag bezig met het opzetten van een altaar op het plein voor de begrafenismis. Ook werden rijen stoelen geregeld voor de gelovigen die de begrafenis willen bijwonen. Autoriteiten zeiden dat ze verwachtten dat er ongeveer 60.000 voor de mis zouden komen.

Maandag bevestigde het Vaticaan de wijdverspreide begrafenisplannen. In overeenstemming met zijn wensen, bevindt het graf van Benedictus zich in de crypte van de grot onder de basiliek die voor het laatst werd gebruikt door de heilige Johannes Paulus II, voordat het lichaam van de heilige vóór zijn zaligverklaring in 2011 naar de hoofdbasiliek werd verplaatst, zei de woordvoerder van het Vaticaan, Matteo Bruni.

Aan twee kanten van de colonnade van het plein doorliepen kijkers de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen die vereist zijn voor toeristen die de basiliek binnenkomen - door metaaldetectoren en screeningzakken door een röntgenapparaat.

Onder hen was de 62-jarige Marina Ferrante. "Ik denk dat zijn belangrijkste nalatenschap was om ons te leren hoe we vrij kunnen zijn", zei ze. "Hij had een bijzondere intelligentie om te zeggen wat essentieel was in zijn geloof en dat werkte besmettelijk" voor andere gelovigen. "Wat ik dacht toen hij stierf, was dat ik net zo vrij zou willen zijn als hij."

Terwijl hij zich waagde aan de uitspraak dat de verlegen, Duitse boekenwurm, geestelijke en theoloog en de huidige in Argentinië geboren paus verschillende temperamenten hadden, zei Ferrante: "Ik geloof dat er een continuïteit is tussen hem en paus Franciscus en wie de echte relatie tussen hen en Christus begrijpt, kan dat zien. ”

Een Amerikaan die in Rome woont, noemde de mogelijkheid om het lichaam te zien 'een geweldige ervaring'. Mountain Butorac (47) die oorspronkelijk uit Atlanta komt, zei dat hij 90 minuten voor zonsopgang arriveerde. "Ik hield van Benedictus, ik hield van hem als kardinaal (Joseph Ratzinger), toen hij tot paus werd gekozen en ook nadat hij met pensioen ging", zei Butorac. "Ik denk dat hij een soort grootvader van mensen was die in het Vaticaan woonde."

Met een orgel en de zachte vertolking van "Kyrie Eleison" ("Heer, heb genade" in het oud-Grieks) op de achtergrond, bewogen bodes de weldoeners met een gestage clip door het middenpad van de basiliek.. Iemand liet een rode roos achter.

Een paar vips hadden even de tijd voor het grote publiek om hun respect te betuigen, waaronder de Italiaanse premier Giorgia Meloni, de extreemrechtse leider die in het verleden zijn bewondering uitsprak voor de conservatieve neigingen van Benedictus.

Ook de Italiaanse president Sergio Mattarella kwam het lichaam bekijken. Het Vaticaan heeft gezegd dat slechts twee officiële delegaties van de naties – uit Italië en uit Benedictus’ geboorteland Duitsland – formeel waren uitgenodigd voor de begrafenis, aangezien de emeritus paus niet langer staatshoofd was.

Zuster Regina Brand was een van de rouwenden die voor zonsopgang naar het plein kwamen. "Hij is een Duitse paus en ik kom uit Duitsland", zei ze. "En ik ben hier om mijn dankbaarheid en liefde te uiten, en ik wil voor hem bidden en wil hem zien."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May