Linscheer: Paniekreacties sinds opsporing 'Bordo'
01 Dec 2022, 00:01
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk beschuldigt inlichtingendiensten president van scenario's en het volgen van hem.


De opsporing van Joël 'Bordo' Martinus heeft niks te maken met ABOP uitschakelen of mensen rond vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk aanpakken. Het is ook niet waar dat veiligheidsdiensten van de president scenario's maken en de vp achtervolgen. Dit zegt veiligheidsadviseur van de president, Melvin Linscheer, in gesprek met Starnieuws. De hele heisa is begonnen sinds bekend is geworden dat Bordo wordt gezocht door justitie en politie. Vanaf toen zijn de paniekreacties begonnen. President Chan Santokhi heeft in een verklaring gezegd dat er geen inmenging plaatsvindt in lopende strafzaken. Zijn inlichtingendiensten zijn niet bezig met activiteiten rond de vp.

Linscheer vindt het ongepast dat het Openbaar Ministerie en zijn werkarm Justitieel Interventie Team (JIT) worden beschuldigd dat ze politieke instrumenten zijn om ABOP uit te schakelen. "Het klopt helemaal niet dat JIT onder de president valt. JIT is een unit die rechtstreeks ressorteert onder de procureur-generaal. De zaak van Bordo wordt overigens niet door JIT onderzocht, maar door de afdeling Cold Case van het Korps Politie Suriname. 

"Er is geen enkele behoefte aan om scenario's te schrijven om de vicepresident onaangenaam te zijn. Dit is ook diverse keren aan hem duidelijk gemaakt. Na de opsporing van Bordo is er een paniekreactie ontstaan", stelt Linscheer. Hij vindt het een ernstige zaak dat de integriteit van het Openbaar Ministerie door dit soort uitspraken onterecht ter discussie wordt gesteld. Iedereen die strafbare feiten begaat, moet worden aangepakt, ongeacht de politieke status van de persoon. Het is verwerpelijk dat etnische snaren worden bespeeld. Er wordt heel veel heisa gemaakt op social media om verwarring te zaaien.

"Overigens zullen de diensten zonder aanzien des persoon hun werk conform wet en regelgeving uitvoeren en echt niet zwichten voor openlijke dan wel versluierde dreigementen van wie dan ook. We laten ons zeker niet intimideren", benadrukt Linscheer. Ook het Openbaar Ministerie heeft in een verklaring gesteld dat onderzoeken objectief en onpartijdig plaatsvinden.

De vp is niet goed ingelicht als hij van zijn inlichtingendienst te horen heeft gekregen dat hij gevolgd wordt door veiligheidsdiensten van het kabinet van de president. "Dat is absoluut niet waar", stelt Linscheer. Er is geen enkele reden om de vp te volgen. Linscheer hoopt dat na het gesprek met de president, de vp terug zal komen op de uitspraken die niet bevorderlijk zijn in een rechtsstaat waar instituten zonder intimidatie en inmenging hun werk moeten kunnen verrichten.
Advertenties

Friday 21 June
Thursday 20 June