Santokhi zet hernieuwbare energie hoog op Caricom-agenda
30 Nov, 03:45
foto
De deelnemers aan het driedaagse Regional & Suriname Renewable Energy Forum in Ballroom Torarica.


Het is voor Caricom-landen belangrijk dat zij doorgaan met het optimaliseren van hun mogelijke hernieuwbare energiebronnen en het aandeel van hernieuwbare energie in hun energieaanbod vergroten. Dit heeft president Chan Santokhi dinsdag benadrukt op de openingsdag van het driedaagse Regional & Suriname Renewable Energy Forum in Ballroom Torarica. Santokhi sprak in de hoedanigheid van Caricom-voorzitter.

De regio wordt volgens Santokhi door het steeds verslechterende klimaat, blijvende internationale politieke spanningen en verzwakte economieën, geconfronteerd met steeds meer uitdagingen. Zo hebben de olieprijzen dit jaar recordhoogtes bereikt. Het is daarom een prioriteit om de economieën van de regio los te koppelen van geïmporteerde fossiele brandstoffen, die in meer dan 80% van de energiebehoefte van de regio voorzien. Santokhi merkt op dat Suriname het geluk heeft om energie-onafhankelijk en zijn eigen stroom opwekt. “En het is met 50% hernieuwbare energie, voor een belangrijk deel uit waterkracht, dat we dit kunnen realiseren.”

Santokhi geeft aan dat de regio niet immuun voor internationale economische en politieke ontwikkelingen. “De geopolitiek van energie, die van invloed is op vraag en aanbod, ondermijnt het economisch herstel na de pandemie”, benadrukt hij. Het creëert volgens hem wereldwijd meer armoede door stijgende grondstoffenprijzen, stijgende inflatie en hogere toeleveringskosten, die worden verergerd door de hoge schuldenlast in veel lidstaten.

De regio zet zich in voor de transformatie naar koolstofvrije economieën, maar de financiering van de energietransitie blijft een cruciaal punt voor de lidstaten. Er is behoefte aan innovatieve financieringsmechanismen die geschikt, betaalbaar en toegankelijk zijn voor kleine energiemarkten binnen de Caricom, zegt Santokhi. Hij noemt in deze het Caribbean Resilience Fund.

Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November