WK: Nederland krijgt Senegal laat op de knieën
21 Nov 2022, 15:10
Cody Gakpo scoort het eerste doelpunt van Oranje laat in de tweede helft. Nederland wint met twee late goals zijn eerste wedstrijd in dit toernooi. (Getty Images)

Senegal en Nederland troffen mekaar in groep A in het Al Thumama stadion te Doha-Qatar. Nederland won met 2-0, na een ruststand van 0-0. In een aantrekkelijke eerste helft weken partijen geen duimbreed voor elkaar, toch slaagde Nederland erin om gevaarlijker te komen opzetten. De Afrikaanse kampioen daarentegen liet zich ook niet onbetuigd en beet behoorlijk van zich af, maar het mocht niet baten. De wedstrijd stond onder leiding van Wilton Sampaio uit Brazilië.

Het eerste gevaar kwam van Oranje, toen Cody Gakpo vanuit links voortrok, maar Vincent Jansen er niet in slaagde om contact te maken met het leder. Hierna kwam Senegal goed opzetten, maar de Oranje defensie hield stand. In de 19e minuut speelde Steven Bergwijn op magistrale wijze Steven Berghuis de diepte in, die op zijn beurt perfect breed speelde naar Frenkie de Jong, echter talmde De Jong te lang, waardoor de scoringskans verloren ging. Senegal beet van zich af, maar verder dan halve kansen kwam de Afrikaanse kampioen niet. Ook niet na het cadeautje van De Jong die in de 29e minuut blunderde bij het uitverdedigen en de bal in het eigen strafschopgebied weggaf. Beide ploegen waren erop gebrand de eerste punten binnen te halen, waardoor zich een aantrekkelijke wedstrijd ontvouwde. Hoewel er hier en daar wat kansen waren, vonden geen van beide ploegen het net in het eerste bedrijf en gingen partijen bij een brilstand de kleedkamers in.

Na de interval was het spelbeeld onveranderd. De eerste dreiging van Nederlandse zijde in deze speelperiode kwam van aanvoerder Virgil van Dijk, die in de 53e minuut rakelings over het vijandige doel kopte. In de 65e minuut moest doelman Andries Noppert tot het uiterste gaan om de inzet van Pape Abou Cisse uit zijn doel te houden. Ook Idrissa Gueye vond doelman Noppert op zijn pad bij zijn doelpoging in de 72e minuut. In het laatste kwartier leek er een verschuiving plaats te vinden van het overwicht en kwam Senegal steeds gevaarlijker opzetten, maar miste precisie. In de 85e minuut kopte Gakpo op aangeven van Frenkie de Jong, het leder kundig achter de uitgelopen doelman Edouard Mendy.

Senegal deed er alles aan om een beter resultaat te boeken, echter was het Oranje dat via Davy Klaassen de wedstrijd in de laatste minuut op slot deed, nadat Mendy een schot van de ingevallen Memphis Depay onvoldoende verwerkte. Nederland wint de ontmoeting dus met 2-0 van Senegal.