WK: Ecuador deelt Qatar eerste klap uit: 2-0
20 Nov 2022, 15:08
Enner Valencia heeft zijn land Ecuador de overwinning bezorgd door twee doelpunten te scoren. Een doelpunt werd afgekeurd omdat een speler buitenspel stond. (Getty Images)

De openingswedstrijd van WK-voetbal 2022 is gewonnen door Ecuador met 2-0. Beide doelpunten staan op naam van Enner Valencia. In de derde minuut wist Enner Valencia na een scrimmage het eerste doelpunt van het toernooi te maken door het leder met het hoofd te dirigeren in het lege doel, echter besliste de VAR dat het doelpunt niet mocht blijven staan, omdat een Ecuadoraan in de opbouw buitenspel stond.

Na een korte toespraak van FIFA-baas Gianni Infantino begon de wedstrijd om 13.00 uur. Gastland Qatar en Ecuador openden de 22e editie van het Wereldkampioenschap voetbal voor mannen, waar velen geruime tijd naar uitkeken. In het Al-Bayt stadion met een capaciteit van 60.000 toeschouwers, mochten de elftallen proberen de eerste klap uit te delen. Op basis van eerdere resultaten was er geen duidelijke favoriet, want na drie voorgaande ontmoetingen won elk eenmaal en eindigde een wedstrijd onbeslist. Van de twaalfde man (het publiek) kon worden verwacht dat het zijn uiterste best zou doen om het gastland naar de overwinning te slepen, echter is Ecuador met eerdere deelnames aan een eindronde, de meer ervaren ploeg. De wedstrijd stond onder leiding van de Italiaanse arbiter Daniele Orsato. Na 45 minuten stond het 0-2 op het scorebord.

In de vijftiende minuut brak Valencia door en werd neergelegd door doelman Saad Al Sheeb, welk vergrijp werd afgestraft met een strafschop. Weer was het Valencia die beheerst het net vond: 0-1. Na een half uur spelen was het andermaal Valencia die een voorzet van Angelo Preciado vanuit rechts, met het hoofd langs Al Sheeb plaatste: 0-2. In de slotfase van de eerste helft leek Almoez Ali het publiek iets te geven om te juichen, echter faalde de aanvaller van dichtbij, waardoor partijen de kleedkamers bij een 0-2 ruststand opzochten.

De gastheer kwam beter georganiseerd uit de kleedkamer, had ook wat meer balbezit, maar slaagde er niet in om gevaar te stichten in de vijandige achterhoede. In deze speelperiode leek Ecuador wat gas terug te nemen en meer behoudend dan aanvallend te spelen. In de 86e minuut leek Mohammed Muntari Qatar uit het niets op het scorebord te brengen toen hij een diepe pass meteen doortrapte, maar hij mikte nog net te hoog, waardoor de bal over de deklat verdween. In de laatste minuut verzuimde Kevin Cortez de kers op de taart te doen, waardoor de eindstand gelijk was aan de ruststand: 0-2.