Santokhi: Definitie verlies en schade voor klimaatfinanciering nodig
08 Nov 2022, 08:46
foto
President Chan Santokhi spreekt het wereldforum toe. Hij was de tweede spreker vandaag op de COP27 in Egypte.


In zes punten heeft president Chan Santokhi op de 27e klimaatconferentie (COP27) in Sharm el-Sheik in Egypte zojuist aangegeven wat hij verwacht van de bijeenkomst. Na heel wat inspanningen van de Organisatie van Kleine eilandstaten (AOSIS) is verlies en schade door klimaatverandering opgenomen op de agenda van COP27. De intergouvernementele organisatie van laaggelegen kust- en kleine eilandstaten die werd opgericht in 1990, voorafgaand aan de Tweede Wereldklimaatconferentie, wil vergoeding voor de geleden schade door klimaatverandering.

Meer dan 120 wereldleiders nemen deel aan de klimaatconferentie waar er gedurende twee weken zal worden onderhandeld over de acties die moeten worden genomen om het tij van de klimaatverandering te keren.

President Santokhi zei dat hij blij was dat het punt van AOSIS op de agenda was geplaatst, maar hij had daar wat kanttekeningen over. AOSIS moet de definitie van verlies en schade presenteren met een visie en en criteria. Hij vroeg zich af hoe "we ons gaan organiseren als AOSIS om een gemeenschappelijk standpunt voor te bereiden." Suriname heeft ook een lage kust en is daardoor heel kwetsbaar voor zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering.

"Welke mechanismen gaan we opzetten om dit te bespreken.?" Het staatshoofd stelt een subregionale aanpak voor op technisch en politiek niveau. "Hoe benaderen we de 'ontwikkelde wereld' om hun opvattingen te beïnvloeden?" Hij vraagt zich ook af "hoe kunnen we een financieel instrument voor 'verlies en schade' ontwerpen als een voorstel om de impact van klimaatverandering te dekken?"

Santokhi zegt dat we tegelijkertijd moeten doorgaan met mitigatie- en adaptatiebeleid, technische en financiële instrumenten om transitie en beheer te ondersteunen. "Instrumenten voor verlies en schade moeten worden gezien als ondersteuning van aanpassingsbeleid als een onmiddellijke en dringende actie om levens te redden en te herstellen."

Hij vindt dat er een 'fit for purpose'-benadering moet zijn, transparant en verantwoord. De toegang moet gemakkelijk zijn en via vereenvoudigde procedures, gezien de urgentie van de vereiste ondersteuning. Bij zijn opmerkingen vraagt Santokhi zich ook af hoe een "verlies- en schadefonds" moet worden opgericht en wie "het fonds" zal financieren en beheren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May