ProBioS gaat eis rectificatie Staatsolie niet inwilligen
08 Nov 2022, 07:21
foto
Erlan Sleur van milieuorganisatie ProBioS heeft journalisten naar de plek bij de raffinaderij van Staatsolie gebracht. Hij blijft erbij dat Staatsolie voor de vervuiling heeft gezorgd. (Foto: René Gompers)


De milieuorganisatie stichting ProBioS blijft erbij dat de olievlek op de Surinamerivier van de Staatsolie raffinaderij komt. Staatsolie heeft de stichting aangeschreven en wil een rectificatie. "We gaan geen rectificatie doen, er is genoeg  bewijsmateriaal dat het om ruwe olie van Staatsolie gaat," zegt Erlan Sleur, voorzitter van ProBioS resoluut. De stichting gaat ook internationale stappen ondernemen.

Sleur is zondag met een groep journalisten naar de inham gevaren waar "de bron van de oil spil" zou liggen. De plek ziet er sinds de ontdekking ruim twee weken geleden, schoner uit. De drijvende barrières om de dikke olie binnen de perken te houden, liggen er nog wel. De hele omgeving is schoner dan toen het nieuws van de vervuiling bekend werd. De sporen van olie langs kades en de oever zijn voor het grootste deel zo goed als uitgewist.

"We hebben een sample genomen en dat geeft aan dat het om ruwe olie gaat en niet om smeerolie zoals eerder vermeld door anderen," benadrukt Sleur. "De enige die hier met deze olie omgaat, is Staatsolie. En uit satellietbeelden blijkt dat deze plek vaker vuil is geweest. Wij willen dat Staatsolie open kaart speelt. Laten ze ons uitleggen wat er is gebeurd. Want als zij zo omgaan hiermee, ben ik bang voor wat er gaat gebeuren als er op zee een oil spill zou zijn."

" Staatsolie is onze trots maar dit gedrag kan niet," merkt Sleur op. "Staatsolie moet ons ook uitleggen hoe zij met de afval van de olieproductie omgaat en wat ze gaan doen om de gevaarlijke gassen in de lucht vanuit de raffinaderij, te voorkomen. Die geur die in de omgeving hangt is niet gezond, het kan kankerverwekkend zijn."

Sleur geeft aan dat zijn bevindingen worden opgenomen in een verklaring die op de COP 27 -de klimaattop in Egypte waar president Chan Santokhi ook aanwezig is, zal worden gepresenteerd. "We zijn dus internationaal bezig," zegt Sleur. "We willen duidelijk maken dat het serieus is. De verklaring komt van landen die te maken hebben met problemen veroorzaakt door oil and gas activiteiten." De verklaring gaat ook naar de regering en het parlement.

Sleur benadrukt dat ProBioS niet gaat rectificeren. "De directeur (van Staatsolie) heeft gezegd dat als ik niet ratificeer, hij gepaste maatregelen gaat treffen tegen mij en mijn stichting," deelt hij mee. "Dat heb ik zeer serieus genomen. Ik wacht nog steeds op die gepaste maatregelen, want ik heb geweigerd om te rectificeren. Wij zijn bezig met de waarheid. Het is ondertussen 10 dagen geleden en wij hebben niets meer gehoord van Staatsolie. Ik wil het bedrijf niet in een kwaad daglicht stellen. We hebben Staatsolie nodig. Als bedrijf, maar ook als monitor voor de internationale bedrijven die in de offshore aan oliewinning doen."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May