Geen WK 2022 voor Haaland, Salah, Pogba en anderen
06 Nov 2022, 02:56
foto
De Noorse Erling Haaland heeft de Premier League dit seizoen stormenderhand veroverd. (Foto's: AFP)


Van Haaland tot Salah en Pogba, het WK van dit jaar zal zonder enkele van de grootste namen in het voetbal zijn. Het WK is het grootste showcase-evenement in het voetbal. Verwacht wordt dat de grootste namen van het spel hun beste prestaties zullen leveren en hun teams zullen helpen nieuwe hoogten te bereiken, terwijl ze ook fans zullen betoveren.

Maar enkele van de grootste supersterren van de voetbalwereld zullen dit jaar hun vak niet uitoefenen tijdens het evenement in Qatar dat op 20 november van start gaat.

Van de 211 FIFA-lidstaten waren er slechts 32 in staat om een ​​plek te reserveren voor het WK 2022, wat hartzeer veroorzaakte bij spelers als Erling Haaland, Mohamed Salah en Gianluigi Donnarumma, aangezien Noorwegen, Egypte en Italië tot de teams behoorden die zich niet kwalificeerden.

Hier is een lijst van 10 spelers die ontbreken op het WK, omdat hun teams zich niet kwalificeerden voor het toernooi. Een speciale vermelding voor Paul Pogba, die vanwege een blessure de Franse titelverdediging in Qatar zal missen.

1. Erling Haaland – Noorwegen

Erling Haaland maakte zijn internationale debuut op 19-jarige leeftijd en scoorde 21 doelpunten in 23 wedstrijden. Hij is misschien wel 's werelds huidige beste jonge spits, maar hij kon slechts vijf doelpunten maken tijdens de WK-kwalificaties. Noorwegen verzamelde 18 punten uit zijn 10 kwalificatiewedstrijden en eindigde als derde achter Nederland en Turkije in de groep.

De speler van Manchester City verkeert dit seizoen in een sensationele vorm en werd de snelste speler (negen wedstrijden) die 15 doelpunten maakte in de Engelse Premier League. De 22-jarige heeft de tijd aan zijn zijde en zal genoeg kansen krijgen om de achterstand van 2022 in te halen.

2. Mohamed Salah – Egypte
"Misschien ben ik tijdens het WK in Qatar", vertelde de Egyptenaar Mohamed Salah in augustus aan een televisiezender. Een van de grootste sterren van de voetbalwereld zal echter niet op het veld staan ​​tijdens het eerste WK in het Midden-Oosten, omdat zijn land zich niet kwalificeerde voor het toernooi.

Egypte en Salah stonden in twee maanden tijd twee keer aan de verkeerde kant van een penaltyreeks tegen Senegal. Eerst verloren ze de finale van de Africa Cup of Nations in februari. Toen kwam de play-off voor de WK-kwalificatie, die na twee wedstrijden uitliep op penalty's.

Salah's trap vanaf de stip zeilde over het doel terwijl Egypte met 3-1 verloor na penalty's.

Salah's optreden op het WK 2018 in Rusland werd gehinderd door een blessure en hij slaagde er niet in zijn team voorbij de groepsfase te brengen. Op 30-jarige leeftijd valt nog te bezien of Salah een poging kan doen om nog een WK te spelen.

3. David Alaba – Oostenrijk
David Alaba won dit jaar zijn derde Oostenrijkse sportpersoonlijkheid van het jaar, naast zijn acht Oostenrijkse Voetballer van het Jaar-prijzen, en de viervoudige Champions League-prijs met Real Madrid in het seizoen 2021-22.

Ondanks dat hij de afgelopen tien jaar misschien wel de beste voetballer van Oostenrijk was, heeft de voormalige verdediger van Bayern München geen WK gespeeld, omdat zijn land zich sinds 1998 niet heeft gekwalificeerd voor het toernooi.

De 30-jarige, die ook aanvoerder van Oostenrijk was, maakte deel uit van de basiself toen zijn ploeg in maart tegen Wales speelde in hun Nations League-playoff-wedstrijd. De teleurstellende reeks van Oostenrijk in het kwalificatieproces, met vijf overwinningen uit hun 10 wedstrijden, eindigde in een 2-1 nederlaag in Cardiff.

De verdediger van Real Madrid speelde 96 interlands voor Oostenrijk en scoorde 14 doelpunten.

4. Riyad Mahrez – Algerije
Winnaar van de CAF African Footballer of the Year-prijs in 2016, de Africa Cup of Nations in 2016 en de Premier League met twee verschillende clubs; Riyad Mahrez is de afgelopen jaren consequent één van de beste spelers uit Afrika geweest.

De in Frankrijk geboren vleugelspeler maakte deel uit van de WK-ploeg van Algerije in 2014, maar maakte weinig indruk. Zijn team slaagde er niet in zich te kwalificeren voor de 2018-editie, maar stond op het punt om Qatar te halen, totdat een laat doelpunt van Kameroen hen in de extra tijd van hun play-offwedstrijd knock-out sloeg.

De afwezigheid van Algerije in Qatar zou een einde kunnen maken aan de hoop van Mahrez om nog een WK te spelen, aangezien hij over vier jaar 35 wordt.

5. Martin Odegaard – Noorwegen

Als leider op het veld voor club en land op 23-jarige leeftijd, is Martin Odegaard's reis van jeugd naar betaald voetbal, snel gegaan.

De Noor maakte zijn profdebuut op 15-jarige leeftijd en werd de jongste doelpuntenmaker in de eredivisie van zijn land. Een jaar later werd hij opgepikt door Real Madrid, maar hij bleef heen en weer bewegen tussen Spanje en Nederland voordat hij zich uiteindelijk thuis voelde in Londen bij Arsenal.

Odegaard wordt beschouwd als één van de beste jonge talenten en het was geen verrassing dat hij op 15-jarige leeftijd het record voor de jongste debutant brak voor de senioren van Noorwegen. De middenvelder werd geprezen om zijn visie met de bal aan zijn voeten, zijn precisie met decorstukken en het vermogen om ruimte te creëren.

Zijn leiderschap en talent waren echter niet genoeg om zijn kant door te stoten naar het WK. Noorwegen eindigde als derde in hun groep. Met het talent van Odegaard, Haaland en anderen tot hun beschikking was het een verrassend resultaat.

De Noorse middenvelder Martin Odegaard werd dit seizoen aanvoerder van Arsenal. (Foto: AFP)

6. Gianluigi Donnarumma – Italië
Toen Gianluigi Buffon stopte met het internationale voetbal, had Italië weinig moeite om zijn opvolger te vinden. Niet alleen verving Gianluigi Donnarumma zijn naamgenoot en idool met vertrouwen, hij vestigde zich als de beste jonge keeper ter wereld.

Donnarumma maakte zijn profdebuut voor AC Milan in 2015 en verstevigde het jaar daarop zijn plaats in de basiself. In 2021 verhuisde hij naar Paris St-Germain.

Net toen de carrière van Buffon ten einde liep, begon Donnarumma zich te profileren als een waardige opvolger. Hij verving Buffon in een wedstrijd in 2016 en werd op 17-jarige leeftijd de jongste keeper die voor Italië speelde.

Donnarumma werd uitgeroepen tot UEFA-speler van het toernooi in het Euro 2020-kampioenschap (gespeeld in 2021) vanwege zijn cruciale rol bij het helpen van Italië om de trofee te winnen.

Doordat Italië zich niet kwalificeert voor weer een WK, zal Donnarumma nog minstens vier jaar moeten wachten voordat hij zijn WK-debuut maakt.

Gianluigi Donnarumma was vorig jaar één van de sterspelers van Italië op het EK. (Foto: Reuters)

7. Franck Kessie – Ivoorkust
In tegenstelling tot andere breakout-sterren uit Afrika, begon Franck Kessie's reis naar de top van het Europese clubvoetbal niet op jonge leeftijd.

De Ivoriaan speelde tot zijn 18e clubvoetbal in zijn thuisland, voordat hij met Atalanta naar Italië verhuisde. Eenmaal in Italië drukte hij zijn stempel op AC Milan, waar hij 223 keer speelde en 37 doelpunten scoorde in vijf seizoenen. Kessie werd een favoriet bij de fans, nadat hij aan het einde van het seizoen 2021-22 zijn laatste doelpunt voor de club had gescoord.

Toen Kessie Milaan verliet voor Barcelona, ​​werd dat als een verlies voor de Italiaanse ploeg gezien, aangezien hij een belangrijke rol speelde bij het terugbrengen van Milan naar de top van het Italiaanse voetbal.

Kessie maakte zijn debuut in Ivoorkust op 17-jarige leeftijd en scoorde zeven doelpunten in 60 interlands. Hoewel hij niet veel grote toernooien voor de Elephants heeft gespeeld, was hij de gezamenlijke topassist-provider in de 2019 Africa Cup of Nations, waar zijn partij in de kwartfinales werd uitgeschakeld.

De kwalificatie van Ivoorkust voor het WK 2022 stond op het spel tot hun laatste wedstrijd tegen Kameroen. Een overwinning of gelijkspel zou de Elephants in Qatar hebben gebracht, maar ze waren niet in staat om te scoren en een doelpunt in de 21e minuut bevestigde de kwalificatie van Kameroen en bezorgde Kessie en zijn team verdriet.

Franck Kessie verhuisde deze zomer van AC Milan naar Barcelona (Foto: AFP)

8. Luis Díaz – Colombia
Luis Diaz, één van de grootste sterren en de gezamenlijke leidende doelpuntenmaker van de Copa America 2021, is snel het uithangbord van het Colombiaanse voetbal geworden. Hij maakte acht doelpunten in 37 optredens sinds zijn internationale debuut in 2018.

Diaz zal zijn talent echter niet kunnen tonen in Qatar, aangezien Colombia zich niet kwalificeerde voor Qatar 2022, nadat het als zesde was geëindigd in het CONMEBOL-klassement. De 25-jarige Liverpool-vleugelspeler toonde zijn wanhoop in een Twitter-bericht na de laatste wedstrijd van Colombia in de kwalificatiefase.

"Sinds ik klein was, droomde ik ervan dit shirt te dragen en het met trots te dragen op een WK. Het doet te veel pijn om het niet te hebben bereikt. Ik blijf voor deze droom vechten, van mijn kant zul je mijn inzet hebben en weten dat ik alles zal achterlaten om dat doel te bereiken. We zullen wraak nemen.”

Diaz zal nog vier jaar moeten wachten om te zien of hij zijn droom kan waarmaken.

Luis Diaz was de gezamenlijke topscorer op de Copa America 2021. (Getty Images)

9. Marco Verratti – Italië
Marco Verratti wordt beschouwd als één van de beste middenvelders ter wereld sinds hij in 2011-12 werd uitgeroepen tot beste speler van de Italiaanse tweede klasse. Hij werd het volgende seizoen opgepikt door PSG en werd al snel uitgeroepen tot de beste jonge speler in de Ligue 1.

Kort na zijn opkomst in het clubvoetbal maakte Verratti zijn internationale debuut voor Italië toen hij 20 was, maar blessures en de slechte prestaties van Italië op het WK 2014 en het EK 2016 hielden hem weg van internationale topactie.

Verratti was het belangrijkste radertje op het middenveld van Roberto Mancini voor de triomfantelijke run van Italië op Euro 2020, waar hij eindigde met een nauwkeurigheid van 93 procent.

De schokkende nederlaag van Italië door toedoen van Noord-Macedonië, zal Verratti en co weghouden van Qatar.

Marco Verratti wordt algemeen erkend als één van de beste middenvelders ter wereld. (Shutterstock)

10. Victor Osimhen – Nigeria
Victor Osimhen is een veelbelovende jonge spits uit Nigeria, winnaar van de Gouden Schoen bij de FIFA U-17 World Cup 2015 en de leider van de aanval van Napoli in de Serie A.

De 23-jarige uit Lagos heeft zich snel gevestigd bij de topspitsen in het Italiaanse voetbal en scoorde sinds 2020 30 doelpunten in 68 wedstrijden voor de club. Voordat hij in Italië speelde, speelde Osimhen voor Wolfsburg in de Bundesliga.

De speler van de Super Eagles kwam voor het eerst in de schijnwerpers toen hij een verbazingwekkende 10 doelpunten maakte, zes meer dan de op één na beste, in de U-17 World Cup en Nigeria hielp de trofee voor een record vijfde keer te winnen.

Sinds zijn debuut voor de senioren heeft Osimhen 15 doelpunten gemaakt in 22 optredens.

Het onvermogen van Nigeria om zich te kwalificeren voor het WK 2022 zal Osimhen de kans ontnemen om zijn talent tentoon te stellen op het grootste voetbalevenement. Echter, met de leeftijd aan zijn kant, zal de jonge spits zeker een kans hebben om op een ander WK te spelen als zijn ploeg zich kwalificeert.

Victor Osimhen uit Nigeria is één van de meest opwindende spitsen ter wereld. (Foto: AFP)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May